25 millioner kinesere med brev til WHO om å granske forskningslaboratoriet i Fort Detrick

0
Fort Detrick. Foto: US Army

Politikere i USA har stilt krav om å granske forskningslaboratoriet i Wuhan for å finne ut om koronaviruset har lekket derfra. De har fått svar i form av et åpent brev fra kinesiske nettbrukere. Brevet er publisert i den offisielle kinesiske avisa Global Times og har fram til 2. august 2021 blitt undertegnet av 25 millioner kinesere.

Brevet ligger her: Joint letter by Chinese netizens to the WHO demanding an investigation into US Fort Detrick lab.

Det åpne brevet starter slik:

Til Verdens helseorganisasjon (WHO): I juni signerte en gruppe kinesiske netizens et felles åpent brev for å be WHO om å undersøke US Army Medical Research Institute of Infectious Diseases (USAMRIID) i Fort Detrick, Maryland. De sa i brevet at for å forhindre den neste epidemien, bør WHO være spesielt oppmerksom på laboratorier som utfører studier av farlig virus eller til og med biokjemiske våpen.

Det åpne brevet la spesielt merke til Fort Detrick-laboratoriet, som lagrer de mest dødelige og smittsomme virusene i verden, inkludert Ebola, kopper, SARS, MERS og det nye koronaviruset. Lekkasje av noen av dem ville forårsake alvorlig fare for verden. Men dette laboratoriet har en beryktet historikk når det gjelder laboratoriesikkerhet. Det har vært skandaler av miltbrannbakterie fra laboratoriet som er stjålet, noe som forårsaket forgiftning av mange og til og med dødsfall. Det var en lekkasjehendelse på laboratoriet høsten 2019 rett før utbruddet av COVID-19-epidemien, men detaljert informasjon har blitt holdt tilbake av USA med unnskyldninger om nasjonal sikkerhet.

Informasjonen som ble avslørt av amerikanske medier har bekymret verden, og noen har stilt spørsmål ved om det nye koronaviruset kan knyttes til det amerikanske laboratoriet.

Brevet avslutter med et krav til WHO om å iverksette en granskning av Fort Detrick der også uavhengige forskere får delta for å klarlegge om viruset kan ha lekket derfra.

Fort Detrick ble stengt i 2019 – hvorfor?

Tilfeldigvis ble laboratoriet i Fort Detrick plutselig stengt i juli 2019 av USA under påskudd av «nasjonale sikkerhetshensyn» uten at ytterligere informasjon ble offentliggjort. Laboratoriets historikk når det gjelder sikkerhet og de dødeligste stoffene som virus og bakterier i det gjør det mistenkt for viruslekkasje. Men det mystiske laboratoriet har holdt seg taust siden det ble stengt, skriver John Lee på den kinesiske kanalen ecns.

«En djup undersøkelse av alt som skjedde i Fort Detrick ville virkelig være interessant, men vanskelig av hemmelighetsgrunner,» sier Stephen Kinzer, utenriksekspert ved Brown University.

John Lee spør:

Hvorfor har ikke USA åpnet en undersøkelse av sitt Fort Detrick-laboratorium mens de hypet opp laboratorie-lekkasje-konspirasjonsteori? Hva er den egentlige årsaken til at Fort Detrick ble stengt i 2019? Var viruslekkasjen fra Fort Detrick årsaken til sjuykdomsutbrudd rundt Fort Detrick? Hvorfor har ikke USA undersøkt Fort Detrick sjøl, eller invitert en tredjepart til å gjøre det? Hva er motivasjonene bak den amerikanske manipulasjonen av sporing av opprinnelse fra COVID-19?

Fort Detrick har en notorisk historie for dårlig laboratoriesikkerhet. Dette er også omtalt i Wikipedia, som ikke er noen typisk nøytral kilde. Les: Fort Detrick Environmental contamination. Fort Detrick er senteret for United States biological defense program. Mistanker om at covid-19-viruset kom fra Fort Detrick ble allerede reist i mars 2020.

Gransk dem begge

For alle som er uten aksjer i noen av laboratoriene, er det naturlig å si: Gransk dem begge! Vi ser ingen grunn til at ikke både laboratoriet i Wuhan og det i Fort Detrick blir gransket. Siden dette er så politisk betent som det er, sier det seg sjøl at slike granskninger vil stille store krav til metode og nøytralitet.

Forrige artikkelNår Aftenbladet setter stråmenn i gapestokk i vaksinedebatten
Neste artikkelÅpent brev til de uvaksinerte