Voldsomme opptøyer i Sør-Afrika, minst 72 mennesker drept

0
standing among debris and rocks thrown by violent protesters, two policemen watch a raging fire, during violent protests in South Africa.

Frykten for å gå tom for bensin og mat har grepet sør-afrikanere på den sjette dagen med vold som allerede har etterlatt seg 72 drepte mennesker, mot et bakteppe av endemisk arbeidsledighet og nye antikovid-restriksjoner. Dette skriver AfricaNews.

Ved daggry strakte køene seg foran bensinstasjoner og matbutikker, spesielt i Durban, i Kwazulu-Natal (øst). Dagen før stengte landets største raffineri sitt anlegg i regionen, som leverer omtrent en tredjedel av drivstoffet som forbrukes i landet.

Kilder sier at den sørafrikanske hæren vil øke sine styrker i området fra 2500 til 5000 for å få kontroll over situasjonen.

Mange av dødsfallene var forårsaket av kaotiske stormløp da tusenvis av mennesker stjal mat, elektriske apparater, brennevin og klær fra butikker, opplyste politiets generalmajor Mathapelo Peters i en uttalelse.

«Vi må komme sammen og ta ansvaret og beskytte det som er igjen av township-økonomien og samfunnene våre fordi plyndring bokstavelig talt har frarøvet oss township-økonomien vår,» sa en den lokale lederen Nhlanhla Lux, som snakket med lokalbefolkningen i nærheten av Maponya Mall.

Sør-Afrikas arbeidsledighet ligger på 32,6% – den høyeste siden arbeidskraftundersøkelsen startet i 2008. Ungdomsarbeidsledigheten er nesten 75%. I fjor falt landets BNP med 7% – det største enkeltfallet siden 1980 (da IMFs dataserie begynner).

Forrige artikkelHelsedepartementet i Israel: – Naturlig smitte gir bedre immunitet mot «delta» enn vaksiner
Neste artikkelSplittelsen i USA: 66% av sørstatsrepublikanerne og nesten halvparten av vestkystdemokratene ønsker å bryte ut av landet