Teknogigantene gjør megaprofitter under koronakrisa

0
Big Tech company logos: Alphabet, Amazon, Apple, Facebook and Microsoft on a blurred screen and a silhouette of the hand. Concept for big tech regulation and antitrust. Stafford, UK - February 12 2020

Det amerikanske teknologiselskapet Alphabet, som blant annet eier Google, økte inntektene sine med 60 prosent sammenliknet med andre kvartal i fjor. Dette melder Dagens næringsliv.

Omsetningen var på 61,9 milliarder dollar i andre kvartal, sammenlignet med 38,3 milliarder dollar i samme periode i fjor. På forhånd var det ventet en omsetning på 56,16 milliarder dollar. Resultat per aksje var på 27,26 dollar, mot ventet 19,34 dollar per aksje. I andre kvartal i fjor var resultatet per aksje på 10,13 dollar.

Også Microsoft gjør megaprofitter. E24 skriver:

Microsofts omsetning havnet på 46,2 milliarder dollar, opp 21 prosent fra samme periode i fjor.

Analytikerne forventet 44,1 milliarder dollar, opp om lag 16 prosent fra året før, ifølge FactSet, skriver Wall Street Journal.

Begge disse selskapene tjener så vanvittig mye, ikke minst fordi all lockdownpolitikken har tvunget milliarder av mennesker over på digitale plattformer der de sitter innesperret i hjemmene sine. De som taper tilsvarende er naturligvis små og mellomstore aktører som opererer i det virkelige liv.

De tre største eierne i Microsoft er Vanguard, Fidelity og BlackRock, med State Street på femteplass. Bill Gates har solgt seg ned i selskapet, men er fortsatt blant de ti største eierne – på plassen foran Oljefondet.

De tre største eierne i Alphabet er Vanguard, Fidelity og BlackRock med State Street på sjuendeplass.

Koronakrisa har vært en bonanza uten sidestykke for teknokapitalen

Koronakrisa viser seg altså å være nesten som skreddersydd for IT-gigantene og teknokapitalen. Det er den største kapitaloverføringa fra alle andre klasser i samfunnet til de rikeste 0,0001% som verden noen gang har sett. Og fordelen for disse gigantene er at de ikke bare tjener vanvittig på denne krisa.

De kontrollerer også narrativene om den. Enhver kritiker risikerer å bli sensurert eller blokkert av Google, hvis da ikke Facebook tar seg av jobben. Og hvem er de største eierne av Facebook?

Det er Vanguard (nr 1), Fidelity (nr. 2) BlackRock (nr. 5), State Street (nr. 7) og Oljefondet (nr. 9).

Microsoft har tjent voldsomt på sin Teams-programvare for videomøter (894% vekst fra mars til juni 2020), og det sveitsisk-amerikanske selskapet Logitech som selger utstyr til hjemmekontoret har en vekst på 66%. Eiere? (BlackRock (3), Oljefondet (5), Vanguard (7).

Amazons profitt økte 200% i første kvartal 2021. Der foreligger ikke resultatet fra 2. kvartal ennå. Eiere: Jezz Bezos (1), Vanguard (2) Mackenzie T. Bezos (3), Fidelity (4), BlackRock (6), State Street (7).

Dette kalles å fange fisk i ei bøtte eller å rappe sukkertøy fra småunger. Og en ekstra bonus for kapitalgigantene er at den tradisjonelt anti-kapitalistiske venstresida tror på alt de sier.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRapport: Russland vil gå inn for å begrense israelske luftangrep mot Syria.
Neste artikkelBiden-administrasjonen gjeninnfører masketvang – også for vaksinerte