Peru får sin første sosialistiske president

0
Valgmøte i Lima for sosialisten Pedro Castillo. / Shutterstock

Sosialisten Pedro Castillo (51) og hans visepresidentkandidat Dina Boluarte (58) vant valget i Peru med knapp margin. De fikk 50,125% av stemmene i et valg der motkandidaten var den høyreekstreme Keiko Fujimori fra partiet Fuerza Popular. Hun er datter av den tidligere diktatoren Alberto Fujimori og TeleSUR omtaler henne som narkokartellets kandidat.

Keiko Fujimori står overfor anklager som kan gi henne 30 års fengsel for ulike strafferettbare forhold: ulovlig mottak av bestikkelser, hvitvasking av penger, ulovlig å ta penger for presidentkampanjen i 2011, og for å lede en kriminell organisasjon. Hun slapp ut av fengsel og er i husarrest etter 15 måneders forvaring. Påtalemyndigheten tar sikte på en snarlig rettssak mot henne. Hennes tilhengere er kjent for å være svært brutale og har også begått mange voldshandlinger under valgkampen.

Det forventes at den nye regjeringa – ledet av lærer, fagforeningsmann og småbonde Castillo – vil sette i verk mange sosiale og økonomiske reformer i samsvar med deres løfter om å stille folket foran fortjeneste. Valgvinnerne vil også distansere seg fra USA. Denne utviklinga, sammen med valgskredet til fordel for bevegelsen for sosialisme i Bolivia, i oktober i fjor, vil oppmuntre likesinnede partier i mange land, spesielt i Latin-Amerika, skriver Ron Ridenour i Strategic Culture.

InsightCrime skriver at Castillos regjering vil stå overfor store utfordringer når den tar over. Eliten i Peru er tett sammenvevd med organisert kriminalitet. Korrupsjon, bestikkelser og hvitvasking er dagens orden i Perus politiske liv.

Peru er verdens nest største produsent av koka og kokain og Castillo vil prøve å trekke et skille mellom den legale produksjonen av koka og den kriminelle produksjonen av kokain. Kokablader har blitt brukt i uminnelige tider i Andes blant annet som medisin. Akkurat som i nabolandet Bolivia er dette en produksjon som gir inntekter til småbønder, men samtidig er det første ledd i den kriminell kokainhandelen.

Som et av verdens mest ressursrike land har Peru lenge stått overfor ulovlig gullutvinning og avskoging i naturreservater og urfolkområder, blant andre former for ødeleggelse av miljøet. Den sørøstlige Madre de Dios-regionen har historisk vært et senter for miljøkriminalitet, og har fått den spesielle anklageren for miljøspørsmål (Fiscalía Especializada en Materia Ambiental – FEMA) til å gjøre gjentatte forsøk på å stanse all ulovlig gruvedrift og stoppe avskoging.

Dette er blant de mange utfordringene Castillo vil stå overfor, og i tillegg vil han og hans regjering stå overfor en opposisjon dom har vist seg å være villig til å bruke grov vold for å forsvare sine privilegier.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.