Klimainnspill fra EU – nye tiltak uten betydning?

0
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og kommissær Paolo Gentiloni under presentasjonen av klimapakken. (Foto: Claudio Centonze, EC Audiovisual Service)

Av Odd Handegård.

Onsdag 14. juli la EU fram en ny «grønn» superpakke med en rekke nye klimaforslag kalt «Fit for 55». Superpakken tar sikte på å redusere klimagassutslippene i EU med 55 % innen 2030. Nå skal planen riktignok først godkjennes i samtlige EU-land før den kan iverksettes. Dette kan ta flere år. Framdriften er derfor usikker og realismen kanskje tvilsom. De tiltakene som skal gjennomføres er tilsynelatende omfattende (gjelder bl.a. «klimatoll» på sement, kraft, gjødsel, stål og aluminium).

Dette gjøres for å forhindre at industrien i EU skal flykte til land utenfor EU («karbonlekkasje»). Det er også foreslått å kutte ut ordningene med gratis klimakvoter og CO2-kompensasjon for industrien i EU og EØS. Dersom CO2-kompensasjonen droppes, kan det bli betydelige problemer for norske arbeidsplasser og norsk kraftkrevende industri.

Om tiltakene vil få noen betydning for klimamålene, gjenstår å se. Hittil har det skjedd lite i EU – det lille som tilsynelatende har skjedd, baserer seg i stor grad på juks med klimastatistikken. (Dette framgår også av EUs egne opplysninger: 60 % av den «fornybare» energien i EU består nå av brenning av pellets (i Danmark enda mer) som slipper ut kolossale mengder CO2, jfr. sammendraget nedenfor).

Det var Stoltenberg-regjeringen som i sin tid forhandlet fram en løsning om at norsk kraftkrevende industri ikke burde påtvinges CO2-avgifter. EU-kravet om å definere norsk fornybar kraft som fossil energi, er jo omtrent like absurd som resten av EUs klimapolitikk. Norske myndigheter har derfor de siste årene fått lov til å «subsidiere» norsk kraftkrevende industri med 2.5 milliarder i året – til tross for at slike statlige «subsidier» egentlig er forbudt i EU. Ordningen har med andre ord kun vært midlertidig. Solberg-regjeringen har somlet med å fremme de norske synspunktene i Brussel. Det er derfor i øyeblikket uklart om geniene i Brussel fortsatt skal få lov til å definere norsk vannkraft som fossil.

LO og industrien er selvfølgelig skeptiske til forslaget om karbontoll, men Ap (Barth Eide) er entusiastisk, jfr. bl.a. i debatten i Dagsnytt 18 sist onsdag. Sp er mest skeptisk blant stortingspartiene.

https://tv.nrk.no/serie/dagsnytt-atten-tv/202107/NNFA56071421/avspiller

Avisene var fulle av kommentarer til «Fit for 55» i forrige uke. De fleste var bekymret for konsekvensene for norsk industri, men skrytte ellers mye av planen. Få, eller ingen, skrev om konsekvensene for de norske velgerne, dvs. om konsekvensene for strømprisen til de fleste av oss, og underleggingen av norsk kraftindustri under EUs forvaltning.

Det fundamentale problemet er selvfølgelig at noe er galt med omsetningen av energi i Norge. Kraftselskapene sender elektrisiteten til det EU-integrerte NordPool-markedet – der det kjøpes og selges energi. Ettersom det ikke mulig å se forskjell på elektronene fra vannkraft og kull/gass/pellets når strømmen er kommet på nettet, vil energien på NordPool få omtrent samme pris uansett hvor den kommer fra. Strømprisen i Norge blir derfor påvirket både av EUs og Norges planlagte CO2-avgifter, uansett om den er fornybar eller fossil.

NordPool burde naturligvis legges ned. Vi har normalt ikke et større kraftoverskudd enn at vi snart vil trenge all vannkrafta sjøl – når vi nå etter hvert skal elektrifisere stadig flere sektorer. Vi har brukt noen år på bygge opp markedsordningen, og kan selvfølgelig brukte et par-tre år også på å bygge den ned igjen.

Deretter burde vi vedta en ordning der Stortinget fastsetter en lav strømpris til norske forbrukere, kombinert med en to-prisordning med høy strømpris over ett visst forbruk. Det blir spennende å se om partiene, særlig på venstresida, vil forsvare en tredobling av strømprisen til den norske befolkningen, og dermed en betydelig økning også av prisen på de fleste varer i Norge.

Her er et kort sammendrag: https://energiogklima.no/nyhet/eus-klimapakke-presenteres/

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.