Ambassadør James Jeffrey: «Vi opprettet indirekte kanaler til al-Nusra»

0

James Jeffrey har vært en topp amerikansk diplomat i administrasjonene George W. Bush, Obama og Trump. Han fungerte som USAs ambassadør i Tyrkia fra 2008 til 2010 og til Irak fra 2010 til 2012. Senere fungerte han som spesialrepresentant for Syria-innsatsen.

Filmskaperen Martin Smith gjorde et intervju med ham 8. mars 2021 for FRONTLINE. Intervjuet kan leses her. I intervjuet snakker Jeffrey åpent om USAs og sine forbindelser med al-Nusra og andre terrorgrupper i Syria. Han sier blant annet:

Så lenge vi ikke måtte treffe avgjørelser om al-Nusra – og ingen foreslo at vi skulle støtte dem; ingen foreslo at vi skulle åpne kanaler med dem direkte. Vi åpnet indirekte kanaler med dem så snart vi kunne, og holdt utenriksminister [Mike] Pompeo informert om det og hva vi fikk ut av det, men vi tok aldri opp temaet om å åpne bestemte kanaler direkte med dem: delvis fordi russerne ville ha utnyttet det, som også Assad ville ha gjort; delvis fordi vi ikke ønsket å gjøre tyrkerne nervøse.

Men så snakk om de indirekte kanalene som ble åpnet.

De var gjennom folk i media, mennesker i NGO-verdenen som hadde direkte kontakter med dem, og disse menneskene ville dele sine synspunkter med oss; de ville spørre oss om vi hadde meldinger. Vi ville ikke sende spesifikke meldinger til dem. Vi vil i utgangspunktet fortelle dem at vi var veldig interessert i dette; at så lenge de var på terrorlista, ville vi gjenta det åpenbare: «USA retter seg ikke mot disse menneskene. USA er fokusert på vår politikk i Syria, som hovedsakelig er å legge press på Assad-regimet. Så gå og trekk dine egne konklusjoner.»

USA var fullstendig klar over at de handlet med al-Qaida

Jeffrey levner ingen tvil om at både han og hans overordnede i USA var fullstendig klar over at al-Nusra var al-Qaida og at de sto i kontakt med terrorister. Det han beskriver er det systemet som CI har praktisert så lenge: «deniability», «benektbarhet», altså at man skulle gjøre ulovlige handlinger på en slik måte at de kunne benektes etterpå dersom noen fant ut av det.

Derfor ble kanalene betraktet som indirekte, men det går fram av intervjuet at dette var et taktisk arrangement for ikke å tråkke Tyrkia på tærne eller gi Russland og Assad noen gode kort på handa.

Jeffrey prøver ikke å hevde at han ikke var klar over at disse gruppene drev terror mot sivile.

Det er ingen tvil om at disse angrepene var rettet mot sivile, ikke sant?

Det er ingen tvil om at disse angrepene var klassiske terrorangrep, hvor det ble tatt hensyn til angrep på symbolske mål med sivile tap, enten som en «collateral damage», men akseptabel skade eller som et bevisst mål.

Jeffrey: Al-Nusra begynte sine angrep i 2011

.. Så han (Jolani) drar dit [til Syria] i 2011; han kunngjør dannelsen av Jabhat al-Nusra. Og umiddelbart, selv før han offentliggjør det, er det noen store angrep i Damaskus. Husker du dem?

De vi trodde Al Qaida.

Ja, Al Qaida er Jabhat al-Nusra –

Så al-Nusra begynte sin terror i Syria i 2011 og var en del av den angivelige «syriske revolusjonen». Og USA var klar over det hele veien, men sørget for å gi sin støtte via mellommenn, som Gulfstatene, NGOene og Tyrkia, slik at det alltid kunne benektes.

USA støtter SDF som et våpen mot Syria

Jeffrey sier også rett ut at USA støttet alt som var av væpnet kamp mot Syria, også sjøl om dette var grupper som gjensidig var på kant med hverandre:

Og nå for andre gang, ikke ved å støtte den væpnede opposisjonen, men ved å støtte indirekte den væpnede opposisjonen – men ved å støtte israelerne, støtte tyrkerne, støtte SDF [Syrian Democratic Forces], holder troppene våre på – vi engasjerte på nytt militært, så vel som diplomatisk, og gjennom sanksjoner og andre økonomiske verktøy i Syria, for å prøve å stoppe en russisk-Assad-iransk seier. Og HTS plukket opp det opp.

Se også video fra Syriana Analysis:

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.