– USA har tatt kontroll over statlige iranske nettsider

0
Justisdepartementet i USA har beslaglagt 33 nettsider med tilknytning til Iran.

Ser vi begynnelsen til slutten på det globale felles internettet?

Voice of America, som er offisielt talerør for USA, skriver i en artikkel at justisdepartementet i USA har tatt kontroll over omlag 30 internettsider som har forbindelser til Iran. Også andre nyhetsmedier har meldt om dette, og det har vært spekulasjoner om hvorvidt det kunne dreie seg om en avansert hackeraksjon, men VoA viser til en offisiell erklæring fra justisdepartementet i Washington. Der heter det:

I dag, i henhold til rettskjennelser, beslagla USA 33 nettsteder som brukes av den iranske islamske radio- og fjernsynsunionen (IRTVU) og tre nettsteder som drives av Kata’ib Hizballah (KH), i strid med amerikanske sanksjoner.

Blant ofrene for aksjonen fra DOJ var:

  • PressTV (Iran)
  • PalToday (Palestina)
  • Al-Masirah TV (Jemen)
  • Al-Alam TV (Iran)
  • Nabaa TV
  • KafMedia (Irak)
  • LuaLua TV

Dette betyr at informasjonskrigen har tatt en svært dramatisk vending, og det kan bety at vi ser slutten på det globale internettet slik vi kjenner det.

Iranske PressTV har gjenåpnet på www.presstv.ir. Der skriver de at også teknogigantene Google og Facebook har angrepet dem og andre iranske utgivere.

Opphavet til internettet var ARPANET som var grunnlagt av forsvarsdepartementet i USA. Opprinnelig tjente det i hovedsak militære formål, men etter hvert ble også akademia og deretter kommersielle utgivere knyttet til nettet, og gjennom World Wide Web (WWW) som ble funnet opp av den engelske forskeren Sir Timothy Berners-Lee, fikk vi nettet slik vi kjenner det i dag. Han skrev den første web-browseren da han jobbet ved CERN i Sveits i 1990. Standardene for nettet vedlikeholdes av World Wide Web Consortium, som Berners-Lee grunnla i 1994, og som han fortsatt er direktør for.

Sjøl om nettet i dag for det meste er sivilt, har USAs militære og etterretningstjenester beholdt en sterk kontroll over infrastrukturen. Det gir dem en nøkkelposijon hvis de nå for alvor vil føre cyberkrig gjennom nettet. Det gjør også at deres motstandere vil ta mottiltak, og dette til sammen kan bety en splittelse av nettet. Og har først USA tatt av seg hanskene før å føre informasjonskrig mot nasjoner, vil også andre gjøre det samme. Mulighetene for assymetrisk krigføring på nettet er legio.

Mick Wallace, som et et uavhengig irsk medlem av Europaparlamentet sier i en kommentar i PressTV:

USA har et «veldig selektivt syn på ytringsfriheten og demokratiet» mens de beskylder andre land for å krenke en slik umistelig rett, og legger til at «Det amerikanske regimet tåler egentlig ikke uenighet og prøver å kvele den.»

Wallace sa også at amerikanernes beslutning om å legge ned ei lang liste med nyheter som utfordret den amerikanske imperialismefortellingen, er et tydelig eksempel på at USA ikke lenger kan skryte av at det fremmer demokrati over hele verden. «De gjør bare det de vil for å fremme amerikansk finansiell kontroll, og alle som prøver å utfordre dem vil bli tvunget til taushet,» la han til.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.