Taliban erobrer stadig nye distrikter i Afghanistan

0

Etter tjue år med krig skal USA ifølge president Biden trekke seg ut av Afghanistan. USA har tapt denne krigen og klarer ikke en gang å kamuflere nederlaget. Taliban utnytter situasjonen til å erobre stadig nye distrikter, melder Southfront.

21. juni overtok Taliban-krigere kontrollen over et nøkkeldistrikt i Afghanistans nordlige Kunduz-provins, og omringet provinshovedstaden Kunduz.

Kampene rundt Imam Sahib-distriktet begynte seint 20. juni, og ved middagstid dagen etter hadde Taliban tatt kontroll over distriktshovedkvarteret og politiets hovedkvarter. Imam Sahib ligger strategisk nær Afghanistans nordlige grense til Tadsjikistan, en viktig forsyningsrute fra Sentral-Asia.

Taliban-talsmann Zabihullah Mujahed bekreftet at Imam Sahib-distriktet var i Talibans hender.

Flere titalls distrikter har falt til Taliban siden 1. mai, da amerikanske og NATO-tropper begynte sin endelige tilbaketrekning fra Afghanistan. Taliban har tatt flere regioner over de tre nordlige provinsene Kunduz, Baghlan og Balkh.

Kilder sier at Doshi-distriktet i Baghlan-provinsen var i Talibans hender. Dette betyr at Taliban har overtatt kontrollen over den ene veien som forbinder fem nordlige provinser til hovedstaden Kabul.

Taliban har sirkulert videoer på sine nettsider og WhatsApp-grupper der de sier at regjeringssoldater som har overgitt seg er lovet å få komme tilbake til hjemmene sine og motta penger fra Taliban.

20. juni sendte Taliban-leder Mawlawi Hibatullah Akhunzada ut en uttalelse der han beordret sine soldater å «behandle de som overgir seg godt og viser god oppførsel overfor dem.»

I et møte med Joe Biden har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sagt at tyrkiske styrker vil fortsette å kontrollere flyplassen i Kabul etter at USA har trukket seg ut. Taliban sier på sin side at dette er uakseptabelt. Dette skriver USAs offisielle talerør Voice of America.

Taliban har «diplomatiske forbindelser» med Tyrkia og hevder at deres forbindelser med Ankara er «broderlige», men organisasjonens talsmann Zabihullah Mujahid sier at Taiban har sagt til tyrkiske tjenestemenn at en slik tilstedeværelse vil bli betraktet som en invasjon, og vil bli bekjempet som det.

Taliban og USA har inngått en avtale om tilbaketrekking av de amerikanske styrkene, og Taliban sier at den fortsatt tyrkisk tilstedeværelse vil bli betraktet som et brudd på denne avtalen. «Sjølsagt vil det være et avtalebrudd,» sier talsmann for den russiske presidenten i Kabul, Zamir Kabulov.

Også Voice of America bekrefter at Taliban erobrer mange nye dirstrikter. De viser til den afghanske TV-kanalen Arian News som sier at Taliban har erobret 37 distrikter den siste måneden eller så.

Tyrkia kan ha fått blod på tann etter at deres bruk av dronesvermer i krigen mot Armenia viste seg å være en militær suksess, men når USA ikke klarte å nedkjempe Taliban, er det ingen grunn til å tro at Tyrkia vil klare det.

Forrige artikkel– USA har tatt kontroll over statlige iranske nettsider
Neste artikkelBiden-administrasjonen vurderer forbud mot produkter fra Xinjiang på grunn av angivelig tvangsarbeid