Unnlot å varsle om terroristen i Manchester av frykt for å bli kalt «rasist»

0
Manchester,UK: May 26th 2017: The ocean of floral tributes grows in St Ann's square in the heart of the city centre following a terrorist bombing attack at Manchester arena.

Salman Abedi, som gjennomførte terroraksjonen mot Manchester Arena, burde ha blitt identifisert som en trussel før angrepet fant sted – og det er «høyst sannsynlig» at flere liv kunne blitt reddet, heter det i en undersøkelse. Det ble ikke varslet fordi en vakt var redd for å bli kalt «rasist».

Sir John Saunders, som er leder av granskninga av terrorangrepet i 2017 , sa at «mer burde ha blitt gjort» av politi og sikkerhetsvakter før Abedi detonerte bomben sin utenfor en Ariana Grande-konsert, og drepte 22 uskyldige mennesker og såret hundrevis til.

I en fordømmende første rapport fra undersøkelsen sa Sir John at arenaens operatør SMG, sikkerhetsselskapet Showsec og British Transport Police (BTP) var «hovedansvarlige for de tapte mulighetene» – men det var også «svikt fra enkeltpersoner».

Dette melder Sky News.

Han sa at den «mest slående tapte muligheten» var at et medlem av publikum, Christopher Wild, reiste bekymring om Abedi til sikkerhetsvakt Mohammed Agha minutter før bombingen – men han ble avvist.

Sir John sa:

«Sikkerhetsordningene for Manchester Arena … burde ha forhindret eller redusert angrepets ødeleggende virkning. De klarte ikke å gjøre det.

Det var en rekke tapte muligheter som som førte til denne feilen.

Salman Abedi burde ha blitt identifisert 22. mai 2017 som en trussel av dem som er ansvarlige for arenaens sikkerhet og man burde ha grepet inn.

Hadde det skjedd, anser jeg det som sannsynlig at Abedi fremdeles ville ha detonert bomben sin, men tapet av liv og skade sannsynligvis ville ha blitt mindre.»

Den tidligere høyesterettsdommeren Sir John sa at «alle hadde oppfordret ham innstendig om å ikke lete etter syndebukker,» men at når enkeltpersoner ikke gjorde sin plikt, var det hans plikt å si fra om det.

Faren til 29-åringen Martyn Hett, sier at hans sønn og mange andre kunne ha vært reddet, men at de som hadde ansvaret for deres liv og sikkerhet sviktet. «Det er ingen rettferdighet her,» sier han.

Manchester-bomberen ble reddet ut fra Libya av Royal Navy bare tre år tidligere

Sir John sier i sin presentasjon at Salman Abedi og hans yngre bror Hashem, som soner en dom på livstid for sin deltakelse i forberedelsene til terroraksjonen, var «inspirert av den onde ideologien til den islamske staten».

Men det han ikke sier noe om er at de to var blant mer enn 100 britiske statsborgere som ble hentet ut fra Libya av Royal Navy i 2014.

Varsleren David Shayler sa i 1997 at MI6 hadde finansiert et drapsforsøk på Muammar Gaddafi som skulle gjennomføres av Libyan Islamic Fighting Group (LIFG)  som er ei gruppe med nære forbindelser til al-Qaida. LIFG ble grunnlagt av libyske mujahedin som fikk sin opplæring under ledelse av CIA i Afghanistan. De er seinere blitt en del av al-Qaida.

Ramadan Abedi, faren til Manchester-bomberen Salman Abedi, skal være medlem av LIFG.

Telegraph skriver at:

«En gruppe motstandere av Gaddafi som var medlemmer av den illegale Libyan Islamic Fighting Group (LIFG) som bodde i nærheten av Abedi I Whalley-fjellene. Blant dem var Abd al-Baset Azzouz, en firebarnsfar fra Manchester, som dro til Libya for å drive et terroristnettverk der ledet av Ayman al-Zawahiri, Osama bin Ladens etterfølger som leder av al-Qaida.»

Under Vestens bombekrig mot Libya i 2011 var LIFG en viktig del av jihadistgruppene på bakken, som fungerte som «vårt» infanteri. De var velkjente for britisk og amerikansk etterretning.

Senatorene John McCain og Lindsey Graham ga i 2014 en pris til Abdelhakim Belhadj, LIFGs leder.

I forbindelse med krigen i 2011 begynte Storbritannia å sørge for fri utreise for libyske jihadister, ikke minst fra Manchester-området, for at de skulle dra til Libya for å slåss mot Gaddafi.

Middle East Eye (MEE) skriver at den britiske regjeringa fulgte en «åpen dør»-politikk som tillot libyere i eksil og britisk-libyere å delta i krigen i 2011 som styrtet og drepte Muammar Gaddafi, sjøl om dette var folk som sto på myndighetenes terrorliste.

MI5 og MI6 organiserte og forberedte terroristene og ga dem pass og fri utreise til Libya – «no questions asked». Og til slutt ble det Royal Navy som reddet dem ut igjen, og Salman Abedi kunne komme hjem til Storbritannia der han tre år senere takket for hjelpen ved å sprenge 22 ungdommer i lufta.

Nye avsløringer om den britiske regjeringens samarbeid med terrorister i Libya

Storbritannias samarbeid med radikale islamister

John Pilger: Terror i Storbritannia: Hva visste statsministeren?

Forrige artikkelManglende evne til å lære fra erfaring
Neste artikkelEnergimeldingen – omvei til vindkraftutbygging i Norge