Rødt: Isaksen feilinformerte Stortinget om Unio-streiken

0
Foto: Unio

Stortinget ble feilinformert da Unio-streiken ble avsluttet med tvungen lønnsnemnd, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Rødt kommer til å stemme mot tvungen lønnsnemnd i Unio-streiken når dette skal opp i Stortinget, sier Moxnes til NTB.

Han oppfordrer resten av opposisjonen til å gjøre det samme. Foreløpig har han fått støtte fra MDG, som også har besluttet å stemme mot. I likhet med Rødt har partiet én representant på Stortinget.

– Syltynt grunnlag

Unio-streiken ble stanset fredag etter at arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) konkluderte med at det var fare for liv og helse ved gjenvinningsanlegget Frevar i Fredrikstad, der åtte ansatte var tatt ut i streik.

Kommunen mente streiken ved anlegget medførte fare for brann, noe tillitsvalgte ved Frevar-anlegget har avvist. Til Fredriksstad Blad mandag sier imidlertid brannsjef Stein D. Laache i Fredrikstad at det var røykutvikling i en avfallssilo da brannvesenet var på befaring under streiken.

Moxnes mener at regjeringens bruk av tvungen lønnsnemnd i denne saken er gjort på syltynt grunnlag og utgjør et angrep på streikeretten.

– Dette er fjerde gang den borgerlige regjeringen stanser en lovlig streik med tvungen lønnsnemnd.

Frevar-tillitsvalgt: Uforstående til at det skulle være brannfare på Frevar

Frevar-tillitsvalgt André Kazinci sier til Fredriksstad Blad at han holdt på å ramle av stolen da han fikk høre at Unio-streiken ble stanset på grunn av brannfare på Frevar. – Jeg mener det er helt uriktig, sier han.

Forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune uttaler til forbundets egen nettside at brannfaren på Frevar var et påskudd for å stanse streiken

– KS har lett med lys og lykte etter en mulighet til å få stanset streiken. Vi var villig til å løse situasjonen på Frevar. Vi ga Frevar dispensasjon, men KS godtok ikke den. Det ga ikke statsråden noe annet valg enn å avslutte streiken, og det styrte KS mot, sier Handal.

Forrige artikkelNye data viser at dollarmilliardærene betaler svært lite og ofte ingenting i skatt
Neste artikkelBanan-kongedømmet Danmark avslørt