Nye data viser at dollarmilliardærene betaler svært lite og ofte ingenting i skatt

0
Shutterstock

Skattedata som til nå har vært hemmelige viser at multimilliardærene, de 0,001%, betaler småsummer, og ofte ingenting i skatt. Dette skriver nettmagasinet ProPublica. Det er et magasin som befinner seg innenfor main stream i USA.

De har nå fått tilgang til store datamengder fra US Internal Revenue Service (IRS) som viser hvordan de rikeste av de rike unndrar seg skatt. ProPublica skriver:

ProPublica har skaffet seg en enorm mengde data av IRS-informasjon som viser hvordan milliardærer som Jeff Bezos, Elon Musk og Warren Buffett betaler lite i inntektsskatt i forhold til sin enorme formue – noen ganger til og med ingenting.

I 2007 betalte ikke Jeff Bezos, den gang en milliardær og nå verdens rikeste mann, en gang en cent i føderal inntektsskatt. Han oppnådde denne bragden igjen i 2011. I 2018 betalte heller ikke Tesla-grunnlegger Elon Musk, den nest rikeste i verden, noen føderal inntektsskatt.

Michael Bloomberg klarte å gjøre det samme de siste årene. Milliardærinvestoren Carl Icahn gjorde det to ganger. George Soros betalte ingen føderal inntektsskatt tre år på rad.

ProPublica har innhentet et enormt utvalg av Internal Revenue Service-data om selvangivelsen til tusenvis av landets rikeste mennesker, som dekker mer enn 15 år. Dataene gir et enestående innblikk i de økonomiske livene til Amerikas titaner, inkludert Warren Buffett, Bill Gates, Rupert Murdoch og Mark Zuckerberg. Det viser ikke bare inntekt og skatt, men også deres investeringer, aksjebehandling, gevinster og til og med resultatene av revisjon.

ProPublica har sammenlignet hvor mye skatt de 25 rikeste amerikanerne betalte hvert år med hvor mye Forbes har anslått at formuen deres vokste i samme tidsperiode. Ifølge Forbes så disse 25 menneskene sin verdi øke med 401 milliarder dollar fra 2014 til 2018. De betalte totalt 13,6 milliarder dollar i føderal inntektsskatt i løpet av de fem årene, viser IRS-dataene. Det er en svimlende sum, men det utgjør en reell skattesats på bare 3,4%.

Ingen har vært så dyktig til å unndra skatt som Warren Buffett, finanspartneren til Bill Gates. Han har hatt en virkelig skatt på 0,1 % av sin verdiøkning. Det kan virke overraskende siden nettopp han har markert seg som en som går inn for at de rike må betale mer skatt.

ProPublica understreker at det absolutt finnes ulovlig skatteunndragelse blant de ultrarike, men undersøkelsene viser også at systemet er slik at de kan unndra seg skatt fullstendig lovlig og altså ende opp med å samle seg gigantformuer uten å skatte for mer enn bagateller.

Forrige artikkelHvorfor vil ikke Klassekampen trykke kritikk av meningskontroll og politistatsmetoder i Norge?
Neste artikkelRødt: Isaksen feilinformerte Stortinget om Unio-streiken