Ni millioner barn drevet ut i barnearbeid på grunn av lockdown. Første økning på to tiår.

0
Ni millioner flere barn er tvunget ut i barnearbeid på grunn av lockdownpolitikken. Foto: ILO/UNICEF

Antall barn i barnearbeid har steget til 160 millioner over hele verden – en økning på 8,4 millioner – med millioner flere i fare på grunn av virkningene av COVID-19, ifølge en ny rapport fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) og UNICEF: Child Labour: Global estimates 2020, trends and the road forward – utgitt før verdensdagen mot barnearbeid 12. juni – advarer om at fremgangen til å avslutte barnearbeid har stoppet for første gang på 20 år, og snur den tidligere nedadgående trenden mellom 2000 og 2016.

Rapporten peker på en betydelig økning i antall barn i alderen 5 til 11 år i barnearbeid, som nå står for litt over halvparten av det totale globale tallet. Antall barn i alderen 5 til 17 år i farlig arbeid – definert som arbeid som sannsynligvis vil skade deres helse, sikkerhet eller moral – har økt med 6,5 millioner til 79 millioner siden 2016.

Ytterligere økonomiske sjokk og skolestengninger forårsaket av COVID-19 betyr at barn som allerede er i barnearbeid kan komme til å jobbe lenger eller under forverrede forhold, mens mange flere kan bli tvunget til de verste former for barnearbeid på grunn av jobb- og inntektstap blant utsatte familier. Rapporten advarer om at globalt 9 millioner ekstra barn risikerer å bli presset inn i barnearbeid innen utgangen av 2022 som et resultat av pandemien.

Barn i barnearbeid står i fare for fysisk og psykisk skade. Barnearbeid ødelegger barnas utdanning, begrenser deres rettigheter og begrenser deres framtidige muligheter, og fører til en ond sirkel med generasjoner av fattigdom og barnearbeid.

Foto fra rapporten til Ilo og UNICEF.

Stengning av 1,5 millioner skoler i India

Om lag halvannen millioner skoler ble stengt i India under lockdown. Det rammet 247 millioner barn. For 25 prosent av dem var ikke en gang undervisning over internett noe alternativ, siden deres familier ikke er knyttet til nettet eller har datamaskiner.

Dette skriver India Today.

Skoler for mer enn 168 millioner barn globalt har vært helt stengt i nesten et helt år, sa UNICEF. UNICEF har også avduket ‘Pandemic Classroom’ ved FNs hovedkvarter i New York for å gjøre oppmerksom på behovet for at regjeringer prioriterer gjenåpning av skoler.

Skolene stengt i ett år

Mens hun snakket om pandemiens innvirkning på utdannelsen, sa Dr. Yasmin Ali Haque, UNICEFs India-representant, «Det har gått nesten ett år siden pandemien fikk skolene til å stenge og forstyrre den normale rutinen til barn i hele India.»

For millioner av barn over hele India har lockdownpolitikken ødelagt ett års skolegang, og fopr mange har den antakelig netydd slutten på skolegang og overgang til barnearbeid. Som Dr. Haque sa: «Vi vet at jo lenger barn blir uten skolegang, jo mer sårbare blir de, med færre sjanser for å komme tilbake til skolen.»

1,6 milliarder barn rammet av skolestengning

Globalt er det over 1,6 milliarder barn som har fått sin skolegang helt eller delvis ødelagt av lockdown. Mange millioner av dem kommer aldri tilbake til skolebenken, og mange haver i ulike former for slaveri, inkludert sexslaveri. En datasimulering som UNICEF har gjort sier at dersom det ikke tas effektive tiltak vil tallet på nye barn i barnearbeid øke fra 9 millioner til 46 millioner.

Lockdown, skolestengninger og økt fattigdom under pandemien har betydd at noen områder har opplevd økning i barnearbeid, jenter som inngår ekteskap eller gutter som blir rekruttert til væpnede grupper eller gjenger. Andre regioner har sett økninger i tenåringsgraviditeter og mishandlede barn. Millioner av barn står også i fare for å dø fordi de ikke får medisinsk behandling fordi alle ressurser er kanalisert til covid-19.

Barn har nesten null risiko for å dø av covid-19, det viser all statistikk, men derimot er millioner av barn verden over i fare for å kunne dø av den sulten, fattigdommen og slaveriet som følger av lockdownpolitikken. De som til nå har gitt ubetinget støtte til den drakoniske lockdownpolitikken bør i alle fall være så ærlige å si at de er klar over dette, men at dette er en pris man må være villig til å betale. For de kan ikke lenger påstå at de ikke vet det.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.