Hva er opposisjonens holdning til såkalte karantenehotell?

0
Foto: Avinor Oslo lufthavn / Espen Solli

«I fem timer ble jeg behandlet som en kriminellskrev musikeren Ane Marthe Sørlien Holen i en artikkel i Minerva. Den er også publisert på TV2s nettsider. Det handler om internering på såkalte «karantenehotell».

Vi tok opp dette i artikkelen Internering i «karantenehotellene» har mer preg av straff enn av smittevern.

På bakgrunn av dette sendte vi følgende brev til opposisjonslederne på Stortinget:

Spørsmål til partilederen:

Vi håper at du kan være så vennlig å lese denne artikkelen i Minerva:

Et fryktelig usympatisk dårlig bilde av Norge

Godtar ditt parti den ulovlige og uverdige praksisen med internering på såkalte karantenehoteller, eller vil dere ta noe initiativ til å få slutt på den?

Vi har sendt likelydende spørsmål til alle partilederne i opposisjonspartiene, og vi tar sikte på å publisere deres svar torsdag morgen.

Vennlig hilsen

Pål Steigan

Sjefredaktør for steigan.no

Vi lovte at partienes svar skulle bli publisert i dag, torsdag 3. juni. Vi har bare fått ett svar, nemlig fra SVs Nicholas Wilkinson. Han svarer:

Vi mener det er svært viktig å trygge folk, og ser at ordningen med karantenehotell har vært en del av denne løsningen.

Dessverre har regjeringen valgt å innføre ordningen uten forankring i Stortinget. SV og Senterpartiet stod alene i helsekomiteen om å be regjeringen fremme selve loven om karantenehotell. Slik behandlingen ble lagt opp ble all fullmakt gitt til regjeringen. Innstillingen og SVs holdning kan leses i denne saken: https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Innstillinger/Stortinget/2020-2021/inns-202021-184l/?all=true#m3

Vi er også bekymret for tilstanden på karantenehotell. Jeg har blant annet tatt dette opp med ansvarlig statsråd, det spørsmålet ligger i påvente av svar i departementet.

Det forslaget Wilkinson viser til har følgende ordlyd:

Stortinget ber regjeringen fremme covid-19-forskriftens bestemmelser om karantenehotell som lovforslag, slik at Stortinget kan ta stilling til disse bestemmelsene i tråd med kravet i smittevernloven og beredskapsloven.

Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti stemte imot å behandle dette forslaget og godkjente at regjeringa styrer karantenebestemmelsene i form av forskrift, slik de gjør nå.

Ingen av de andre partiene har svart, så vi må gå ut fra at de enten er enige med den politikken regjeringa fører, eller at de ikke synes dette er en så viktig sak at de vil ta den opp.

Men uavhengig av dette har Arbeiderpartiet kommet med en kritikk av regjeringa. Nettavisen skriver:

De ber regjeringen rydde opp i ordningen for karantenehotell, som de mener er kaotisk.

– Vi er 15 måneder inn i en pandemi og det ser ikke ut som at justisministeren og departementet sørger for gode nok informasjonskanaler. Det må jo være noe med kommunikasjonen som er gærent, for til og med politiet ser ikke ut til være helt sikre på hvilke regler som gjelder.

Det sier justispolitisk talsperson i Ap, Lene Vågslid, til Nettavisen.

Nettavisen skriver om «karantenebingo» og forteller om passasjerer som har opplevd kaoset slik Ane Marthe Sørlien Holen opplevde det. Men utspillet til Lene Vågslid er opportunistisk, for hvis Ap var så bekymret over karantenekaos, kunne de støttet forslaget om å ta det opp i full bredde i Stortinget.

Nettavisen har vært i kontakt med sjøfolk som har opplevd ulik behandling. Etter flere uker i isolasjon på båten i England havnet Kim Lekva Velve (38) i karantenehotell på Værnes over helga.

Han ble rystet av det svake smittevernregimet som møtte han på flyplassen.

– Det som er helt bak mål er at når du skal i karantenehotell så blir du stuet inn i en full hotellbuss med innenlandsreisende. Hvis jeg var smittet så kunne jeg ha smittet en buss full av reisende fra Oslo og Bergen, fordi man ikke har egen buss for karantenehotell.

Fra 3. juni kommer regjeringa med enda en forandring i regelverket. Personer som er vaksinert i Norge og kan fremvise digital dokumentasjon, sier Bent Høie.

Regjeringa fortsetter med andre ord sin politikk med vilkårlige dekreter i hytt og pine og prøver å unngå en kritikk mot den ulovlige og uverdige behandlinga av reisende til Norge ved å fremme en annen av sine kjepphester: det digitale vaksinepasset.

«Statsforvalteren kan innenfor sitt fylke pålegge kommuner å sørge for tilbud om plasser på karantenehotell», står det i den nye forskriften fra Helse- og omsorgsdepartementet.

– Det er så høl i huet at det går ikke an å beskrive en gang, sier ordfører i Lillehammer, Ingunn Trosholmen (Ap).

Erna Solbergs lojale «opposisjon»

Igjen må vi dessverre konstatere at det ikke finnes noen opposisjon på Stortinget når det gjelder regjeringas koronapolitikk. Alle partiene har godtatt det vilkårlige, ulogiske og svært ofte lovstridige regimet til Erna Solberg, Bjørn Guldvog og Espen Nakstad. Vi må innrømme at vi hadde ventet oss mer fra Rødt og SV.

Les: Graver: – Det tok mindre enn ett år: Rettsstaten er underordnet smittevernstaten

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMemorial Day
Neste artikkelErna Solberg gjør Rygge flystasjon til et ledd i USAs angrepsstrategi
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).