Syria til presidentvalg – Assad sikker vinner

0
Bashar al-Assad avgir stemme i Douma i Damaskus.

For andre gang i løpet av den ti år lange krigen går innbyggerne i Syria til presidentvalg. President Bashar al-Assad og førstedame Asmaa avga sine stemmer i et valglokale i Douma 26. mai 2021. Denne forstaden til Damaskus var en av bastionene til terroristene i denne regionen, men ble frigjort etter harde kamper i 2018. Det var lange køer foran valglokalene i syriske byer og landbyer, og det hersker ingen spenning om hvem som vil vinne valget.

Alt taler for at Assad vil få et fornyet mandat på sju år. Det innser også vestlige stormakter, så de har på forhånd tatt avstand fra valget. USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia har publisert en uttalelse der de sier at valget «verken er fritt eller rettferdig».

Nå er ikke disse stormaktene nødvendigvis eksperter på hva som er «fritt og rettferdig» i og med at de har ført en stedfortrederkrig mot Syria i ti år for å styrte og partere den syriske staten. I 2012 erklærte de at den syriske opposisjonsgruppa Nasjonalkoalisjonen var den legitime representanten for det syriske folket, noe også den rødgrønne regjeringa i Norge sluttet seg til. Som kjent var ikke Nasjonalkoalisjonen valgt av noen, men ifølge Vesten altså likevel «legitim».

Den provestlige opposisjonen fordømmer naturligvis valget, men det er liten tvil om at Bashar al-Assad nå for de fleste syrere står som nasjonens leder, uansett om de ellers har mer eller mindre kritikk av ham. Valget handler om å slå fast at Syria ikke bare har overlevd 10 års forferdelig krig, men at landet også de facto har vunnet denne krigen.

Den arabiske ligaen godtar valget i Syria og etter at Saudi-Arabias etterretningssjef besøkte Damaskus og hadde møte med Assad er det klart at Syria vil bli gjenopptatt i ligaen og at oljediktaturene ikke lenger vil støtte krigen mot Syria.

Les: Saudi-Arabia og Syria i ferd med å gjenåpne forbindelser

Vestmaktene prøver å presse araberstatene til ikke å ta inn Syria i det gode selskap, men deres innflytelse er raskt på vei nedover. Russland, som har en mye sterkere posisjon i Midtøsten i dag, håper å få til en løsning som gjør at den arabiske liga åpner for gjenoppbygging i Syria, sier Midtøsten-eksperten Elena Suponina, som er basert i Moskva.

Det kurdiskdominerte SDF som holder kontrollen over Nordøst-Syria ved hjelp av USAs militære styrker har blokkert alle overganger til regjeringskontrollerte områder for å hindre innbyggerne i regionen i å avlegge stemme ved valget.

Syrias utenriksminister Faisal Mekdad sa i en kommentar til dette at «hvis SDF anser seg som demokratiske og syriske burde de ikke bare gjøre det lettere for innbyggerne å delta i valget, de burde også sjøl gjøre det.»

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.