Saudi-Arabia og Syria i ferd med å gjenåpne forbindelser

0
Illustrasjon: Shutterstock

Viktige samtaler om normalisering også mellom Iran og Saudi-Arabia.

Saudi-Arabias mektige etterretningssjef general Khalid al-Humaidan har vært på besøk i Damaskus og hatt samtaler med Syrias president Bashar al Assad og Syrias etterretningssjef Ali Mamluk med sikte på å gjenopprette den diplomatiske forbindelsen mellom de to landa. Dette rapporterer nyhetskanalen al-Monitor basert på ei nyhetsmelding i den Londdonbaserte Rai al-Youm.

Syria ble kastet ut av Den arabiske liga i 2012, og det er neppe noen tvil om at Saudi-Arabia sto bak denne eksklusjonen. Saudi-Arabia har også vært en hovedsponsor for den stedfortrederkrigen den USA-ledede alliansen har ført mot Syria ved hjelp av en jihadisthær, finansiert og utrustet av arabiske land, Tyrkia og Vesten, deriblant Norge.

Rai el Youm skriver fra Libanon at Saudi-Arabia tar sikte på å gjenåpne sin ambassade i Damaskus. Det meldes også om at det har vært samtaler mellom erkerivalene Saudi-Arabia og Iran i Bagdad med sikte på normalisering av forbindelsene.

Saudi-Arabias de facto leder, kronprins Mohammed bin Salman sa i et intervju at Saudi-Arabia ønsker bedre forbindelser med Iran, men at det er en del viktige uenigheter mellom dem. MBS sa:

«Vi ønsker å ha gode forbindelser med Iran. … Vi arbeider med våre partnere i regionen for å overvinne våre motsetninger med Iran.»

De hemmelige samtalene mellom Riyadh og Teheran ble først omtalt av Financial Times, og den britiske nyhetskanalen Amwad.media har skrevet at det har vært fem slike møter siden januar 2021. Regjeringa i Iran har reagert positivt på uttalelsene til MBS, men talsmann for iransk UD, Saeed Khatibzadeh, sier at sjøl om partene er på rett spor betyr det ikke at de er kommet til siste fase i samtalene.

En helt ny situasjon

Dette er ikke lenger bare rykter. Det er et faktisk diplomati som er kjommet så langt at partene ser seg tjent med at det blir kjent. Mye peker derfor i retning av at det kan oppstå en helt ny situasjon i Midtøsten. Med normalisering av forholdet mellom Syria og Saudi-Arabia vil de arabiske landas støtte til jihadistene i Syria høyst sannsynlig opphøre. En normalisering mellom Saudi-Arabia og Iran vil åpne for en avslutning av den katastrofale krigen mot Jemen. (Det er ingen grunn til jubel før dette eventuelt skjer.) Og det er vel verdt å merke seg at USA ikke spiller noen sentral rolle i dette. Washington later til å ha vært på sidelinja. Men USAs utenriksminister Antony Blinken sier at han synes tilnærminga mellom Iran og Saudi-Arabia er «en god ting».

Det er mange ting som har fått Saudi-Arabia til å revurdere sine posisjoner. Det ar Syria ved hjelp av Iran og Russland har bevist at landet ikke lar seg nedkjempe gjennom stedfortrederkrig, spiller en helt sentral rolle. Saudi-Arabia har ikke klart å vinne den seks år lange krigen mot det fattige nabolandet Jemen, til tross for den forferdelige krigsmakta de har satt inn. Og Iran har vist at landet ikke lar seg true til underkastelse, men tvert om vil være i stand til å forsvare seg i en eventuell krig.

Dessuten har USA, til tross for all den støtten de har gitt, ikke vist seg villig til å intervenere for fullt i Midtøsten.

Forrige artikkelAlgoritmiske krigsmaskiner
Neste artikkelLockdown-motstander Isabel Díaz Ayuso vant stort i Madrid-valget