Som første EU-land tar Irland avstand fra israelsk anneksjon

0
Gaza, Palestine, June. 2019. Palestinian father and son protesting at the borders between Gaza strip and Israel

Irland er blitt det første EU-landet som formelt betegner den israelske utvidelsen av bosetningene som «anneksjon» av palestinsk land, skriver EU-Observer.

Det irske parlamentet, Dáil, sa dette i en resolusjon som ble vedtatt enstemmig onsdag 26. mai.

«Omfanget, tempoet og den strategiske karakteren til Israels handlinger for utvidelse av bosetningene og intensjonen bak det har ført oss til et punkt der vi trenger å være ærlige om hva som faktisk skjer på bakken … Det er de facto anneksjon,» Irlands utenriksminister Simon Coveney fortalte også parlamentsmedlemmer i en debatt tirsdag før avstemningen.

«Dette er ikke noe jeg, eller … dette parlamentet, sier lett. Vi er den første EU-staten som gjør det,» sa han.

«Men det gjenspeiler den enorme bekymringen vi har over hensikten med handlingene og, selvfølgelig, virkningene av dem», la han til.

«Kveldens avgjørelse … er historisk, Irland er det første landet som uttaler dette. Vi må bruke mandatet til å holde Israel ansvarlig for deres forbrytelser,» sa John Brady, parlamentariker fra det nasjonalistiske partiet Sinn Féin, som fremmet forslaget.

Det «må markere ny påståelig, konsekvent konfrontasjon av israelske forbrytelser mot Palestina,» tilføyde Mary Lou McDonald, en annen Sinn Féin-parlamentariker.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelPolemikken om laboratoriet i Wuhan
Neste artikkelAbsurd debatt om Øyfjellet!