Polemikken om laboratoriet i Wuhan

0
Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Diskusjonen om opphavet til covid-19 viruset har blusset opp igjen. Anthony Fauci har sagt at han «ikke er overbevist … vi må undersøke hva som foregikk i Kina.» og Joe Biden har sagt at det vil bli gjort undersøkelser. Men det hevdes også at Biden-administrasjonen har avsluttet en slik undersøkelse før den kom i gangn.

Kinesiske myndigheter reagerer kraftig på det de opplever som insinuasjoner og skjulte angrep og sier i en uttalelse at dette «er en konspirasjonsteori» og at dersom man skal gjøre flere undersøkelser i Wuhan må man også undersøke USAs biolaboratorium i Fort Detrick.

Kina har etterlyst internasjonalt samarbeid for å spore opprinnelsen til Covid-19 «på grunnlag av respekt for fakta og vitenskap, med sikte på bedre å takle uventede epidemier i framtida,» heter det i uttalelsen. Politisering av undersøkelsen vil gjøre det «vanskelig å finne opprinnelsen til viruset», men også «alvorlig hemme internasjonalt samarbeid om pandemien.»

Facebook har tidligere fjernet innlegg som har hevdet at viruset var menneskeskapt, men dette forbudet er nå opphevet. Også Faktisk.no har slått ned på innlegg som har hevdet at viruset er menneskeskapt. Hva vil de gjøre nå?

Avvente fakta

Vi skrev om denne diskusjonen allerede 3. februar 2020:

«Det har vært mange spekulasjoner knyttet til opphavet for coronaviruset. Noen hevder med styrke at coronaviruset er menneskeskapt og kommer fra et laboratorium. Vi har ikke sett noen definitive beviser for dette og velger å se bort fra det – i hvert fall foreløpig. Derimot er tanken interessant, og kom ikke å si at ikke stabene rundt i verden studerer dette spørsmålet nøye.»

Dette er fortsatt vår holdning. Vi har ikke forutsetinger eller metoder for å finne ut hvor viruset kom fra, men skulle det vise seg at det stammer fra et laboratorium, vil det helst sikkert komme for en dag. Både Kina og USA driver forskning på viruser, og særlig USA er langt framme på dette.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMed ekstremt kort tidsfrist ber Stortinget om innspill til forslaget om koronasertifikat
Neste artikkelSom første EU-land tar Irland avstand fra israelsk anneksjon