Om hvordan generalene snudde opp-ned på Trumps planer

0
Donald Trump opptrer ofte med et Janus-ansikt der han sier én ting og gjør en annen.

Donald Trump forsøkte flere ganger å trekke USAs soldater tilbake fra ulike krigs- og konfliktområder i verden, men han mislyktes, dels fordi han manglet en egen basis for denne politikken, dels fordi han ikke klarte å stå ved den, men først og fremst fordi denne politikken ble sabotert av ikke minst generalene og andre mektige krefter i maktapparatet i USA.

Dette går fram av en artikkel av Jonathan Swan og Zachary Basu i Axios: Episode 9: Trump’s war with his generals.

De skriver:

En viktig brikke begynner å dukke opp: Tidligere president Donald Trumps forsøkte i siste øyeblikk å trekke amerikanske styrker ut av Afghanistan og store deler av Midtøsten, Afrika og til og med Europa før Joe Bidens innsettelse – og hvorfor han mislyktes.

John McEntee, en av Donald Trumps mest favoriserte medhjelpere, ga den pensjonerte hærobersten Douglas Macgregor et stykke papir med noen få notater på. Han forklarte: «Dette er hva presidenten vil at du skal gjøre.»

1. Få oss ut av Afghanistan.

2. Få oss ut av Irak og Syria.

3. Fullfør uttrekninga fra Tyskland.

4. Få oss ut av Afrika.

Det var 9. november 2020 – bare dager etter at Trump tapte forsøket på å bli gjenvalgt, 10 uker før presidentperioden var avsluttet, og bare øyeblikk etter at Macgregor ble tilbudt en stilling som seniorrådgiver for fungerende forsvarsminister Christopher Miller.

Notatet på en side ble levert med bud til Christopher Millers kontor to dager seinere, på ettermiddagen den 11. november. Ordren kom tilsynelatende ut av ingenting, og instruksjonene, undertegnet av Trump, var sensasjonelle: Alle amerikanske militærstyrker skulle bli trukket fra Somalia innen 31. desember 2020. Alle amerikanske styrker skulle trekkes ut av Afghanistan innen 15. januar 2021.

Hva faen er dette? Undret Miller seg.

Og ordrene ble da heller ikke gjennomført. Det sørget generalene og apparatet for. Dette er folk som har investert mye av sin karriære nettopp i disse krigene, og som slett ikke ville gjøre som presidenten sa. Artikkelforfatterne sier at Trump også har seg sjøl å skylde i og med at han omga seg nettopp med den slags folk.

Artikkelen bør leses i sin helhet fordi den gir et interessant innblikk i hvordan et maktapparat kan blokkere de politiske beslutningene til en folkevalgt president og hvordan denne presidenten ikke evner å kjempe imot og havner i det garnet han sjøl har bidratt til å skape.

Forrige artikkel– Alliansen Russland-Kina er mye sterkere enn Sovjetunionen og østblokka noen gang var
Neste artikkelJøder i New York protesterer mot etnisk rensing i Palestina