Kinesiske anti-kommunister med norsk nettavis

0
The Epoch Times, som utgis av den antikommunistiske Falun Gong-bevegelsen, kommer med norsk utgave.

Den høyreekstreme Falun Gong-bevegelsen har lansert nettavis på norsk. Hvorfor skjer det nå?

Av Terje Alnes.

«The Epoch Times» ble grunnlagt i New York i 2000 og har siden vokst til et stort mediekonsern. Det ble grunnlagt av eksil-kinesere i USA med bakgrunn i den nyreligiøse bevegelsen Falun Gong, som kinesiske myndigheter la ned forbud mot i 1999. I dag publiserer de på nett på 22 språk i 36 land, og utgir fysisk avis på 8 språk.

Nå har de også kommet til Norge med nettavisen «Epoch Times Norge», som en ukeavis på web.

Viktig støttespiller for Donald Trump

Avisen har vært en av Donald Trumps nærmeste allierte i medieverdenen. I løpet av en seksmånedersperiode i 2019 skal den ha brukt mer enn 1,5 millioner dollar på 11.000 pro-Trump annonser på Facebook, mer enn noe annen organisasjon utenfor selve Trump-kampanjen. Avisen fikk imidlertid forbud mot videre annonsering pga. brudd på reglene for åpenhet. Avisen har ellers spredt QAnons konspirasjonsteorier på flere plattformer, og hevder at Trump er den egentlige vinneren av presidentvalget.

Det finnes lite offentlig informasjon rundt eierskap og finansiering, men skatteopplysninger viser at konsernet mellom 2012 og 2016 mottok 900.000 dollar fra hedgefond-milliardæren Robert Mercer. Mercer var hovedinvestoren bak det nå avviklede «Cambridge Analytica», og han har spilt en viktig rolle i finansieringen av medier på ytre høyre fløy, som «Breitbart News». Mercer var også en viktig finansiell bidragsyter for Donald Trumps presidentkampanje i 2016.

I en artikkel i «New York Times» fra i fjor kalles «The Epoch Times» sin rikdom «noe av et mysterium». Samtidig slås det fast at mediekonsernet er en av USAs mektigste digitale publisister, med titalls millioner følgere på sosiale medier.

Målet er å styrte KKP

Ifølge flere kilder fungerer «The Epoch Times» som et talerør for «Falun Gong», men uten en offisiell erklæring om tilknytning. «Falun Gong» mener at verden er på vei mot dommedag og at de som er merket «kommunister» vil bli sendt til helvete, mens de som er sympatiske innstilt til bevegelsen vil bli spart. Trump blir sett på som en sentral alliert i den anti-kommunistiske kampen.

«The Epoch Times» anser det kinesiske kommunistpartiet (KKP) som sin hovedfiende. De påstår også at det kinesiske kommunistpartiet med overlegg står bak utbruddet av Covid-19, og insisterer på å kalle det «KKP-viruset».

– Dette er et kommunistisk virus, og med navnet «KKP-viruset» ønsker Epoch Times å minne verden om hva kuren mot denne ondskapen er: Å oppløse KKP.


På den norske nettavisen finner vi ellers artikler om det påståtte «folkemordet» på uigurene i Xinjiang, om opptøyene i Hong Kong og om angivelig psykologisk krigføring mot Taiwan. «Folkemordet» i Xinjiang tilbakevises av kritiske vestlige stemmer her og her. «Demokratiforkjemperne» i Hong Kong er nære allierte av ytre høyre-politikere i USA og brukes i amerikanernes geopolitiske spill, noe vi kan lese om her og her.

Langt fra å være «objektive», som de hevder i egenomtalen, har nettavisen sin helt klare politiske agenda som de deler med de verste krigshaukene i den vestlige verden.

Les også: Ny anti-Kina organisasjon med norske politikere i styret

Hva er Falun Gong?


Falun Gong logo (CC BY-SA 3.0)

Falun Gong er en nyreligiøs bevegelse, grunnlagt på begynnelsen av 1990-tallet av Li Hongzhi, i byen Changchun i det nordøstlige Kina. Med sin spesielle miks av meditasjon, pusteøvelser og elementer fra tradisjonelle østasiatiske religioner, fikk den raskt millioner av tilhengere. Etter at kinesiske myndigheter la ned forbud mot bevegelsen flyttet Li Hongzhi hovedkvarteret til Dragon Springs i New York.

På nettsiden til den kinesiske ambassaden i Oslo beskrives Falun Gong som en kult. Et karakteristika ved en kult er hierarkiske struktur, der tilhengerne strengt følger instruksjonene fra kultlederen. Medlemmer av kulten er underlagt systematisk tankekontroll, og her er Falun Gong ikke noe unntak, hevder kinesiske myndigheter.

Li Hongzhi sier at romvesener vandrer på jorden, og at moderne vitenskap og raseblanding er en del av deres strategi for å ta kontroll over menneskeheten. Han påstår å ha overnaturlige evner, som å kunne gå gjennom vegger og å gjøre seg usynlig. Li Hongzhi sier at han har kommet for å hjelpe menneskeheten fra ødeleggelsen det kan møte som resultat av voldsomt ondskap.

Som mange andre religiøse samfunn pålegger Falun Gong sine tilhengere en hel serie med leveregler. Alle seksuelle forhold utenfor det monogame, heterofile ekteskap ansees som umoralsk. Både anklager om rasisme og homofobi hefter ved bevegelsen.

Hvorfor en norsk utgave?

Med drøye 5 millioner språkbrukere skulle man tro at Norge i utgangspunktet er et relativt perifert og uinteressant marked. Hvorfor da prioritere å gi ut en egen nettavis på et lite utbredt språk som norsk?

Svaret må være vår posisjon som medlem av FNs Sikkerhetsråd, der Norge sitter som et ikke-fast medlem fra 1. januar 2021 til 31. desember 2022. Politisk kan vi si at vi for øyeblikket bokser i en adskillig høyere politisk vektklasse enn det vi vanligvis gjør. Av den grunn er det viktig å påvirke norsk opinion og norske politikere.

Å pushe den vanlige anti-Kina agendaen om folkemord og konsentrasjonsleirer i Xinjiang og undertrykking i Hong Kong skal sikre økt tilslutning til politiske sanksjoner og økt militær konfrontasjon mot Kina. For en dommedagssekt som Falun Gong er ikke en potensiell atomkrig mot Kina noe de frykter, bevegelsens tilhengere vil jo uansett bli spart, skal vi tro Li Hongzhi.

Kilder:

Epoch Times Norge, wikipedia.org, “Trump, QAnon and an impending judgment day: Behind the Facebook-fueled rise of The Epoch Times”, nbcnews.com 20.08.19, “How The Epoch Times Created a Giant Influence Machine”, nytimes.com 24.10.20

Denne artikkelen ble først publisert på Spartakus.

Forrige artikkelNye tall på dødelighet av vaksiner i Norge og Sverige
Neste artikkelKoronakrisa er mye verre enn finanskrisa