I dag viser Kina sin styrke fra Shenzhen

0
Arkitektvisualisering av "Framtidas tårn" i Shenzhen

For hundre år siden fremgikk USAs storhet fra Manhattan.

Av Knut Lindtner.

Denne artikkelen handler overfladisk om et tårn men handler i virkeligheten om Kina og det som skjer der nå i et forrykende tempo. Byen Shenzhen var en fattig liten fiskelandsby like ved Hong Kong for 30-40 år siden. Nesten ingen utenfor Kina hadde hørt om den. I dag har dette vokst frem som en storby. Jeg siterer fra Wikipedia:

Shenzhen er en kinesisk storby i provinsen Guangdong ved Kinas kyst mot Sørkinahavet. Byen ligger tett opp mot Hongkong. Befolkningen anslås til 4 millioner, men hele storbyområdet, innenfor administrasjonsenheten som er en subprovinsiell by, har 8,27 millioner innbyggere, det vil si flere enn Hongkong. Wikipedia

Både byen og tårnet fortelle om det som nå skjer i Kina i motsetning til USA som er i stort forfall på alle måter. Våre medier forsøker fortsatt av alle krefter å pumpe opp USA nå som en hullete varmluftballong. Den løftet en gang USA frem til verdens fremste og mest fremgangsrike stat. Men det var for lenge siden. Nå er den og USA ikke lenger funksjonell.

Knut Lindtner

Shenzhen bygger et kult tårn

Zaha Hadid Architects (ZHA) har vunnet konkurransen om å designe det nesten 400 meter høye Tower C, en av en klynge med nye tårn som skal bygges på den ambisiøse «Shenzhen Bay Super Headquarters Base» i Kina.

Det slående designet har en åpen, terrassert grunndel med offentlig rom som knytter seg til omkringliggende parkland og strekker seg opp i hjertet av dobbelttårnet. ZHA kaller det et «fremtidens tårn».

Shenzhen Bay Super Headquarters Base er ment som et kommersielt knutepunkt for å tiltrekke seg globale selskaper, med plass til rundt 30.000 mennesker, sier ZHA.

ZHA beskriver Tower C som en «flerdimensjonal, vertikal by» som gir «søylefrie og naturlig opplyste kontorlokaler» sammen med detaljhandel, servering, hotell og konferansesenter.

Tower C’s dobbeltisolerte påhengsvegg i glass vil ha hulrom å trekke inn luft gjennom, som gir naturlig og hybrid ventilasjon.

Akvaponiske hager på terrasserte nivåer vil filtrere luftforurensning, mens lavflyktige, organisk sammensatte materialer vil motvirke innendørs forurensninger.

ZHA sier at 3D-modelleringsverktøyene optimaliserte effektiviteten i den arkitektoniske massen, orienteringen og fasade-til-gulv-forholdet.

Kilde: Global Construction Review

Link som forklarer «akvaponisk»:

https://www.nibio.no/nyheter/fiskeoppdrett-og-planter-i-samme-system

Link som forklarer «påhengsvegg»:

https://snl.no/p%C3%A5hengsvegg

Det er forøvrig det danske arkitektfirmaet Henning Larsen som står bak byutviklinga i Shenzhen:

https://henninglarsen.com/en/projects/featured/1827-shenzhen-super-bay-hq-zone/

Denne artikkelen ble først publisert på Derimot.no.

PS: Kina har neppe hørt om Arkitekturopprøret.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.