EU vil investere milliarder av euro i regimeskifte i Hviterussland

0
Brussels, Belgium. 10th July 2019. Ursula von der Leyen the nominated President of the EU Commission and President of the EU Parliament David-Maria Sassoli give a press briefing.

EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, kom svært nær en fullstendig oppfordring til regimeskifte da hun ga løfter om økonomisk støtte mot en «overgang» til demokrati.

“Vårt budskap er todelt. Til folket i Hviterussland: vi ser og hører deres ønske om endring, for demokrati og for en lys framtid,” sa hun. “Og til de hviterussiske myndighetene: ingen form for undertrykkelse, brutalitet eller tvang vil gi legitimitet til deres autoritære regime.

”Så langt har dere åpent ignorert det hviterussiske folkets demokratiske valg. Det er på tide å endre kurs. Når – og vi mener det er et tilfelle av når, og ikke hvis – Hviterussland starter sin fredelige demokratiske overgang, vil EU være der for å støtte den.”

EU har sagt at de vil gi Hviterussland en støtte på 3 milliarder euro hvis landet følger det EU regner som en «demokratisk forandrin».

Den hviterussiske opposisjonen ved Sviatlana Tsikhanouskaya legger sammen de internasjonale løftene og hevder at de vil få 10 milliarder dollar de første tre årene dersom det gjennomføres et regimeskifte i Minsk. Ut over de tre milliardene euro fra kommisjonen nevner de 500 millioner dollar i direkte tilskudd og løfter fra Belarus-EU high-level Investment Forum og EU High-Level Donor Meeting.

Her er det ikke lenger snakk om hemmelighetsfulle planer, men om åpent kjøp av en opposisjon.

Utdrag av brevet fra Ursula von der Leyen:

Den ubehagelige sannheten om Ursula von der Leyen

Sannheten er at von der Leyen ikke er ukjent med kjøp og salg av politikere, men tvert om har et rulleblad når det gjelder korrupsjon. Denne kommentaren fra Politico er mindre enn begeistret, for å si det forsiktig.

Sahra Wagenknecht fra Die Linke skrev på Facebook:

Von der Leyen sto ikke på noen stemmeseddel ved valget til EU-parlamentet, men som forsvarsminister kastet hun bort hundrevis av millioner av skattepenger da hun tildelte oppdrag til eksterne konsulenter som McKinsey, KPMG og Accenture.

Ofte uten å sjekke om egne ansatte kunne ha gjort dette arbeidet eller å gjøre noen kost-nytte analyser, hvor kontrakter ofte endte opp hos gudbarn, venner og pårørende av høye generaler. Hun har brukt korrupte metoder, som for tiden fortsatt er under undersøkelse
Eller skoleskipet “Gorch Fock”. Det skulle koste 10 millioner euro. Under hennes ledelse har de eksplodert til 135 millioner euro.

Kaos og «alvorlig vanstyre» sa en rapport fra en kommisjon nedsatt av hennes eget departement. Avsløringen av nazi-nettverk i det militære førte bare til en mild kritikk fra ministeren. 

Les også: Corruption scandal hangs over EU President Ursula von der Leyen.

Ursula Albrecht giftet seg inn i dynastiet av «silkebaronene» von der Leyen, som har tilhørt det tyske eliten siden det 18. århundre. Så når får vi se silkebaronessen dele ut kaker til regimeskifte-NGOer i Minsk?

EU-kommisjonen og von der Leyen har i hvert fall gjort det svært lett for president Lukasjenko å stemple store deler av opposisjonen som «betalte agenter for utenlandske makter», av den enkle grunn at de vil være det.

Forrige artikkelLappen på lydighet
Neste artikkelKrim i et geopolitisk perspektiv