Det nyliberale høyre tapte valget i Chile

0
Fra Plaza de Italia i Santiago de Chile under opprøret og generalstreiken i oktober 2019. / Shutterstock

Valget til den grunnlovgivende forsamlinga i Chile ble overraskende for mange. Valget var et resultat av ei folkeavstemning i 2020 der 78 prosent av befolkninga krevde et nyvalg for å få på plass en ny grunnlov i landet. Valget fant sted 15. og 16. mai 2021 og valgresultatet betyr en fullstendig omrokering av det politiske systemet som ble etablert etter at Pinochet-diktaturet falt i 1990. Tre valgallianser lyktes tilsammen å få flere delegater enn den avtroppende regjeringskoalisjonen Chile Vamos, som riktignok fikk 20 % og 37 av 155 delegater, men Apruebo Dignidad, som Kommunistpartiet deltok i, fikk 18 % og 28 mandater, La Lista del Pueblo, som også er anti-establishment, fikk 15 % og 26 mandater og Lista del Apruebo, som er sentrum-venstre fikk 14 % og 25 mandater.

En redaksjonell kommentar i teleSUR kaller valget «et stort skritt framover for de anti-nyliberale kreftene»:

«Ingen kan bestride den enorme prestasjonen til kommunistpartiet, Frente Amplio, andre anti-nyliberale og venstreorienterte krefter, uavhengige som ønsker radikal forandring, og effekten dette vil ha på landet på kort, mellomlang og lang sikt.

Dette er en historisk og strategisk triumf for de folkelige sektorene som gir fortsetter opprøret i 2019 og den sosiale mobiliseringa i 2020 og 2021, spesielt i i forbindelse med sosial- og helsekrisa.

Dette betydde et valgmessig, politisk og ideologisk nederlag for høyresida. Resultatet av disse valgene bekrefter at folket ikke ønsker mer nyliberalisme, ikke ønsker mer overgrep eller urettferdighet, og at Chile må starte en vei mot omfattende forandringer som vil tillate et sunt og deltakende demokratisk system, en ny utviklingsmodell, en demokratisk og rettighetsbasert stat og selvfølgelig en ny grunnlov.»

Dick Emanuelsson, som kjenner Chile godt, skriver på Facebook i sin kommentar til valget:

Valet i lördags och i dag söndag är ytterligare en bekräftelse på att det 30 år gamla tvåblockssystemet, som enligt den fascistiska författningen från 1980 och den vallag som senare reglerade valen exkluderade effektivt vänsterns deltagande. I praktiken uteslöts inte vara kommunistpartiet utan det folkliga deltagandet.

Men tålamodet exploderade i oktober 2019. «Modellen» hade gått till vägs ände. Pandemin och ett utlysande av en folkomröstning i författningsfrågan räddade högerpresidenten Sebastian Piñera att söka nytt jobb.

Nu har dessa två block förlorat stort och med den, den författning från 1980 som blev en grundlag i tjänst hos den kapitalistiska modellens värsta avart, nyliberalismen.

Och med segern idag har ytterligare en spik i resterna av den fascistiska militärdiktaturen och dess politiska språkrör och representanter slagits i.

För USA är nederlaget för sina lokala representanter också ett allvarligt nederlag och kraftigt bakslag i en kontinent i uppror. Nu börjar USA-ambassaden att konspirera som den gjorde den 4 september 1970 efter att Salvador Allende och Folkfrontsregeringen hade vunnit den historiska valsegern mot högern.

Men Chiles folk har en smärtsam erfarenhet av hur imperialismen opererar och är utan tvivel på sin vakt mot dess undermineringsoperationer.

Det siste er utvilsomt en viktig påminning. Folket i Chile har smertelige erfaringer med imperialistisk innblanding og undergraving av alle forsøk på å skape et demokratisk samfunn, og kan ikke regne med at disse kreftene gir seg bare fordi de har tapt et valg.

Forrige artikkelVideo: Vägen genom en Pandemi
Neste artikkelRegjeringas brudd på Grunnloven og andre lover – ufullstendig liste