USA med nye sanksjoner mot Russland, Moskva advarer mot konsekvenser

0
Shutterstock

Joe Biden ringte som kjent til Vladimir Putin for å foreslå et møte. Men denne forsiktige «fredsføleren» var ikke gammel før Biden-administrasjonen vedtok nye sanksjoner mot Russland.

Denne gangen er det Russlands finanssektor som skal rammes, går det fram av erklæringa fra Det hvite hus. USA har også vedtatt å utvise 10 russiske diplomater. Talsperson for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, sa i sin kommentar til vedtaket:

«»Vi har flere ganger advart USA om konsekvensene av deres fiendtlige skritt, som øker konfrontasjonen mellom våre land til farlige nivåer.»

USA sender ikke destroyere til Svartehavet likevel

10. april informerte Tyrkia deltakerne i Montreux-konvensjonen om at to amerikanske krigsskip var på vei til Svartehavet. Dette er standardprotokoll når marinefartøyer passerer Bosporus.

Dette dreier seg om destroyerne Roosevelt og Donald Cook . Tidligere har det vært rapportert i amerikansk presse fra Pentagon om at USA vurderer å sende krigsskip til Svartehavet de neste ukene «for å vise Ukraina sin støtte». Men 14. april ombestemte USA seg og varslet tyrkiske myndigheter om at destroyerne ikke villekomme likevel.

Dette er ikke nødvendigvis noen fredsføler. Hvis det så ut til å bli en storkrig mot Russland, ville ikke USA ønske å ha noen marinefaøyer i Svartehavet. De ville bli senket i løpet av minutter av russiske missiler fra lufta eller fra undervannsbåter.

Vi vil ikke påstå at USA har en konkret og kortsiktig angrepsplan mot Russland. Det ville i så fall være et sjølmordsprosjekt. Putin har gjort det klart at de kommandosentrene i NATO so eventuelt styrer et angrep på Russland, vil bli utslettet. I Pentagon vet man at dette ikke er tomme trusler.

Det som er farlig med NATOs vedvarende aggresjon mot Russland og Ukrainas lek med ilden er ikke så mye at de er konkrete trinn i retning krig, men de skaper en kaotisk og truende situasjon der noen få feilgrep for kan sette i gang dominoene som fører til full krig, altså ikke ulikt forspillet til første verdenskrig. Og ikke glem et øyeblikk at sanksjoner er også krigføring.

Les: Biden ringte mannen han hadde kalt en morder. Hva vil Putin svare?

Kommentatoren Alexander Mercouris mener at Vesten har alt å tape på en slik krig.

YouTube player
Forrige artikkelKrigen i Afghanistan er uten sammenlikning USAs lengste krig
Neste artikkelFrankrikes hemmelige krig mot Afrika
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).