Toppsjefene setter ny lønnsrekord

0
Toppsjefene kan bevilge seg flere private jetfly etter lønnsfesten i 2020. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Mens lockdownpoolitikken over hele verden har styrtet hundrevis av millioner mennesker ned i større fattigdom, har topplederne i de børsnoterte selskapene i USA grunn til å feire nye lønnsrekorder.

Medianlønn for administrerende direktører i mer enn 300 av de største amerikanske børsnoterte selskapene var 13,7 millioner dollar i fjor, opp fra 12,8 millioner dollar for de samme selskapene ett år tidligere, og på god vei til å sette ny rekord, ifølge en analyse som er gjort av Wall Street Journal.

Inntektene økte for 206 av 322 topplederne og gjennomsnittsøkninga var på 15 %. Noen kjente selskaper holdt igjen på topplederlønningene på grunn av koronakrisa. Det gjelder for eksempel Exxon Mobil og Intel. Men i det store og det hale var 2020 en lønnsfest for toppsjefene.

Men dollarmilliardærene økte mer

Antall milliardærer på Forbes’ årlige liste over verdens rikeste eksploderte til enestående 2 755–660 for mer enn ett år siden. Svimlende 86% er rikere enn for ett år siden. Jeff Bezos er verdens rikeste for fjerde år på rad, verdt $ 177 milliarder dollar, mens Elon Musk rakte inn 151 milliarder dollar, da Tesla og Amazon-aksjene økte. Bill Gates økte til 130 milliarder dollar og tjente dermed godt på sine store investeringer i vaksineindustrien. Mar Zuckerberg har også gjort det skarpt og kan notere seg for 110 milliarder dollar. Til sammen er disse milliardærene verdt $ 13,1 billioner, opp fra $ 8 billioner i 2020. Det er en økning på 64 prosent.

Koronaåret har dermed vært det største plyndringstoktet noen gang for de superrike. Mens statbudsjettene tappet for titalls billioner dollar har de karet til seg summer man aldri før har sett maken til. Det pågår en klassekrig, og det er uten tvil de superrike som vinner. De fagorganiserte og de fattige har ikke en gang lov til å arrangere protestmøter eller demonstrasjoner mot elendigheten.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.