Sør-Dakota – den minst restriktive staten i den vestlige verden

0
Kristi Noem

Allikevel registrerer de gjennomsnitt kun ett Covid-19-dødsfall om dagen.

Kirsti Noem og Sør-Dakota holder hodet kaldt. Og sesong-viruset har trukket seg tilbake uten spesielle lockdown-ritualer.

Av Noah Carl. Anti-Empire.

Som jeg noterte meg i mars, så har Sør-Dakota vært staten som har vært minst restriktive overfor Covid-19 i den vestlige verden.

Statens konservative guvernør Kristi Noem har vært i fast opposisjon til lockdowns, selv da tallene rundt statens epidemi økte raskt i slutten av august. Men det fantes så å si ingen restriksjoner der.

Til tross for dette falt antallet tilfeller raskt etter at de nådde en topp midt i november. Og sent i februar hadde antallet sunket med en tredel.

Hvordan har det gått siden? Antallet tilfeller er fortsatt lave, i gjennomsnitt 170 om dagen.

Også dødstallene har fortsatt å falle. De siste syv dagene har det vært i gjennomsnitt ett dødsfall om dagen.

Selv om Sør-Dakota har den åttende høyeste dødsraten blant USAs stater, så har epidemien trukket seg tilbake uten noen slags innblanding fra statens regjering. (Og ingen nye restriksjoner har blitt påbudt i mars, og heller ikke de første ukene i april).

Videre så har Sør-Dakota gjort det bedre økonomisk enn de fleste andre statene og i den vestlige verden.

Ifølge Bureau of Economic Analysis, så har deres BNP kun falt med 1,7 prosent i 2020 – den syvende lavest blant USAs stater. (Storbritannias BNP stupte med neste 10 prosent i fjor). I tillegg har Sør-Dakota nå lavest arbeidsløshet av alle de 50 statene – kun 2,9 prosent.

Sør-Dakota er en delstat i Midtvesten i USA. Den grenser til Nord-Dakota i nord, Minnesota i øst, Iowa i sørøst, Nebraska i sør, Wyoming i vest og Montana i nordvest. Sør-Dakota er med cirka 200 000 km² den 17. største av USAs delstater etter areal, men blant de tynnest befolkede med sine 880 000 innbyggere. Wikipedia

Man kan godt si:»Du kan ikke sammenlikne BNP og arbeidsløshet med menneskelige liv», men det er faktisk ikke sant.

Pengene som betaler for National Health Service (og programmer som Medicare og Medicaid i USA) kommer fra skattepengene. Jo mindre økonomisk aktivitet, jo mindre penger er tilgjengelige.

Og det er til og med før du tar med i beregningen de sosiale utgiftene ved arbeidsløshet og konkurser.

Man bør være forsiktig med å trekke sammenlikninger mellom Sør-Dakota og land som Storbritannia når man ser på forskjell i den lavere folketetthet.

Men epidemiens veier kaster alvorlig tvil mot modellene som har ført oss inn i lockdowns.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

Forrige artikkel– Hvis Ukraina starter en fullskala krig i Donbass, vil Russland bli tvunget til å forsvare innbyggerne
Neste artikkelCNN ut mot biologisk virkelighet