– Hvis Ukraina starter en fullskala krig i Donbass, vil Russland bli tvunget til å forsvare innbyggerne

0
Vladimir Zelenskij, som ble valgt på en fredsplattform, står i spissen for en faretruende militær opptrapping.

«Russland vil bli tvunget til å beskytte innbyggerne i Donbass hvis Ukraina starter fullskala fiendtligheter mot regionen.» Dette sier Dmitry Kozak, president Vladimir Putins visestabssjef, som sjøl er ukrainsk.

I en uttalelse 8. april 2021 sa Kozak at en opptrapping av konflikten ville bety slutten for Ukraina, og Kreml ville bli tvunget til å stille opp for sine innbyggere som bor på Donbass’ territorium. De siste årene har Moskva gjort det mye enklere for de som bor i Ukraina å få et russisk pass, og mange har tatt imot tilbudet.

“Alt avhenger av omfanget av kampene. Hvis det er, som presidenten sier, et Srebrenica, vil vi bli tvunget til å stå opp for oss selv, ” sa han, og refererte til Putins kommentar i 2019 om at han frykter et folkemord i Donetsk og Lugansk, hvis Kiev får tilbake kontrollen over Donbass.

De siste dagene har videoer som er delt på sosiale medier vist en oppbygging av tropper og militært utstyr langs hele kontaktlinja til Donbass, noe som har ført til en frykt for at krig kan være rundt hjørnet. Både Ukraina og de selvutnevnte republikkene beskylder hverandre for å intensivere beskytningen.

“Jeg støtter de vurderingene som finnes i Ukraina om at starten på fiendtligheter er begynnelsen på slutten for landet. Dette er et selvpåført skudd, ikke et skudd i beinet, men i tinningen, ” sa Kozak og bemerket at Kiev har nektet å komme til bordet for å forhandle om fred.

Torsdag morgen ble det avslørt av kontoret til Ukrainas president Volodymyr Zelensky at han for tida er i Donbass-regionen og besøker tropper i frontlinjen, «der en omfattende og bærekraftig våpenhvile systematisk er blitt brutt.»

Ifølge Kozak er det lite sannsynlig at Zelenskys besøk fører til en opptrapping, men den ukrainske lederen «leker med ilden.»

Putin, Merkel og Stoltenberg

I en telefonsamtale mellom Vladimir Putin og Angela Merkel sa den russiske presidenten at Ukraina hadde trappet opp konflikten, mens Merkel ba Russland om å trekke tilbake de troppene som står på russisk side av grensa mot Ukraina.

NATOs generalsekretær Jen Stoltenberg, på sin side, sa at NATO fullt og helt støtter Ukrainas suverenitet og territoriale integritet. Det siste er kode for Krim og Donbass. Stoltenberg skrev på Twitter:

Så hvis Ukraina leker med ilden, driver Stoltenberg og puster til den.

Dette må tas alvorlig. Det er en fare for at Ukraina går til krig i et forsøk på å erobre Donetsk og Luhansk, og i så fall har Russland forplitet seg til å forsvare de to utbryterrepublikkene. Derfra er ikke veien lang til en storkrig.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.