Russland tester kampberedskapen til alle sine væpnede styrker

0
Den russiske forsvarsministeren Sergej Shoigu inspiserer serbiske tropper i Beograd. Shutterstock / Av Sasa Dzambic Photography

Forsvarsminister Sergej Shoigu sier at alt fungerer som planlagt.

De russiske væpnede styrkene skal i løpet av april 2021 gjennomføre 4000 manøvre for å teste ut sin kampberedskap. Øvelsene vil bli gjennomført i alle militærdistrikter og forsvarminister Shoigu vil forsikre seg om at styrkene holder den kvaliteten de skal ha, skriver russiske medier, her gjengitt av Teller Report.

Gjennomgangen vil påvirke alle typer og grener av Forsvaret.

«I samsvar med treningsplanen til de væpnede styrkene, har kontrollkontroller startet i de militære kommando- og kontrollorganene, formasjonene og militære enhetene,» sa Shoigu under en konferansesamtale, som ble holdt på det nasjonale kontrollsenteret for Den russiske føderasjonen.

Tidligere rapporterte sjefen for pressetjenesten for det sørlige militærdistriktet, Vadim Astafyev, at militært utstyr ble overført til Krim som en del av den planlagte treningsaktiviteten i det sørlige militærdistriktet.

Totalt planlegger det russiske forsvarsdepartementet i 2021 å gjennomføre 18 tusen forskjellige manøvre, treninger og øvelser.

Shoigu forsikrer om at de væpnede styrkene har «beholdt sin høye kampeffektivitet og har gjennomført alle de planlagte tiltakene» gjennom pandemien.

I tillegg gjorde russiske fallskjermjegere for første gang i historien i april 2020 en landing fra en høyde på 10 tusen meter i Arktis.

Landingen ble utført i området til Franz Josef Land-skjærgården ved hjelp av tre militære transportfly Il-76 med bruk av fallskjermkompleksene «Stayer».

De kalles det «bevingede infanteriet» og gjennomførte øvelser for å eliminere fiendens sabotasje og rekognoseringsgrupper.

«Ingen har gjort dette før oss,» sa den russiske føderasjonens assisterende forsvarsminister, generalløytnant Yunus-Bek Yevkurov.

Tar trusselen dødsens alvorlig

Som vi har meldt tidligere truer Ukraina med å starte krig, faktisk både mot Krim og mot de sjøloppnevnte folkerepublikkene i Donbass. Russland har advart mot dette og sagt at et slikt krigseventyr svært fort kan utløse en storkrig. USA og NATO har ikke gjort noe for å avkrefte dette.

Les: – Russland tror at Ukraina vil angripe med støtte fra Washington

Så det vi ser nå må tolkes som at Russland gjør seg klar til en storkrig, hvis den skulle bli utløst. Det er ikke noe i de russiske manøvrene som tyder på at Russland skulle forberede seg på erobringskrig. Dette handler om forsvar av eget territorium.

Og man kan si hva man vil om Vladimir Putin og Sergej Shoigu, men de leker ikke butikk.

Dobbelt formål

De massive øvelsene til de russiske væpnede styrkene har antakelig to formål. Det ene er å sende et signal som er så tydelig at det ikke kan misforstås til den militære ledelsen i Pentagon om at Russland er klart til å møte dem hvis de skulle prøve seg. Og det andre formålet er å sørge for at man faktisk er klar for en storkonflikt.

Kanskje kan det få de minst uansvarlige militære lederne til å besinne seg, kanskje ikke.

Farlig brinkmanship

USA og NATO med Ukraina som villig redskap leker med fysrtikker på et bensinfat. De kontinuerlige truslene mot Russland, de mange åpne og mindre åpne erklæringene og manøvrene rettet mot Russland bringer verden farlig nær en storkonflikt. I en slik konflikt vil Norge ligge i kampsonen, takket være den uvettige og aggressive politikken ikke minst til regjeringa Solberg.

Men foreløpig later det til at fredsbevegelsen i Norge sover.

Forrige artikkelSør-Kinahavet: Dette ligner mer og mer på en kommende konfliktsone.
Neste artikkel«Det var ikke tilfeldig at mange østtyskere følte at de befant seg i DDR 2.0»