– Russland tror at Ukraina vil angripe med støtte fra Washington

0
Illustrasjonsfoto: Ukrainske tropper / Southfront

Etter måneder med økte bombeangrep, foreløpige samtaler, forsøk på provokasjon og politiske forberedelser ser det ut til at krisa i Øst-Ukraina og Krim nærmer seg for alvor.

De væpnede styrkene i Ukraina har samlet tropper opp mot kontaktlinja med utbryterrepublikkene Lugansk og Donetsk, så vel som i retning Krim, kunngjorde øverstkommanderende for de ukrainske væpnede styrkene Ruslan Khomchak.

I Ukraina framstilles dette som defensivt, mens det i Moskva oppfattes som truende og aggressivt. Moskva flere ganger advart om at Ukraina forbereder seg på en opptrapping i Øst-Ukraina og sannsynligvis også mot Krim.

På russisk side er det også utplassert store styrker. Nettavisa Southfront skriver at Russland har utplassert 25 taktiske bataljoner og at tjuefem nye ventes å ankomme de nærmeste dagene.

Sosiale medier er fylt med opptak av forskjellige tog og konvoier som beveger krefter mot Krasnodar og, spesielt via Krimbrua, til Krim.

I flere uker har Kievs styrker beskutt utbryterrepublikkene, både militære stillinger, men også boligområder. Og republikkene har skutt tilbake. Opptrappinga er markant.

29. mars vedtok parlamentet i Kiev at Ukraina ikke behøver å oppfylle sine forpliktelser i henhold til Minsk-avtalen. Ukraina har også vedtatt en ny militærstrategi der det er offisiell politikk å gjenerobre Krim. Dette står i Dekret 117/2021.

Scenen er satt, og det er sannsynlig at improviserte NATO-øvelser vil begynne i Svartehavet de neste ukene. Enkelte observatører hevder at den “ideelle perioden” for starten på en krig i Øst-Ukraina og Krim vil være mellom 15 og 25 april.  

Katharine Quinn-Judge, som er Ukraina-ekspert i den Soros-finansierte International Crisis Group, sier i et intervju med France24 at «Kreml tror at Ukraina vil angripe med støtte fra Washington.»

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFolkefest under anti-lockdown-demonstrasjon i Stuttgart
Neste artikkelGenerasjon fornærmet – En ny bok om en generasjon med et totalitært maktkrav