Russland retter ryggen etter korona

0
Fra Vladimir Putins tale til Den føderale forsamlinga i Russland 21. april 2021. Skjermdump fra video / Sputnik

Den 21. april holdt Vladimir Putin sin årlige tale til Den føderale forsamling. Det mest bemerkelsesverdige ved talen var ikke innholdet, men rammen om den. Flere hundre tilhørere satt tett sammenpakket, og toppen en tredjedel av dem hadde munnbind – som mange hadde plassert på haken, slik tv-bildene viste. Dette var noe helt annet enn de strenge smittevernstiltakene på Putins pressekonferanse 17. desember i fjor og formidlet på en utvetydig måte at korona-epidemien er over.

Av Bjørn Nistad.

Se video av Putins tale dubbet til engelsk her. Legg merke til hvordan folk før talen, slik den statlige tv-sendingen viser, håndhilser og klemmer hverandre uten å ta det minste hensyn til smittevern!

I talen roste Putin folk for å ha opptrådt ansvarlig og solidarisk under korona-epidemien og takket helsepersonell for deres innsats. Han fremhevet også at Russland har utviklet tre av de mest effektive korona-vaksinene i verden. Selv om Putin advarte mot en ny oppblomstring av korona og oppfordret folk til å vaksinere seg, var budskapet klart: Korona i betydningen en eksistensiell trussel er over, og bare etterdønninger av pandemien gjenstår.

I motsetning til de fleste vestlige land har Russland da også for lengst gjenåpnet mesteparten av samfunnet.

Kanskje har Putin bedre enn vestlige ledere forstått at det er grenser for hvor lenge man kan holde en befolkning innesperret? Eller kanskje er han mer oppmerksom på de økonomiske skadevirkningene av langvarig nedstenging?

Neste hele Putins tale dreide seg om sosialpolitiske tiltak. Som i sine tidligere taler understreket presidenten at Russland står overfor en alvorlig demografisk utfordring i form av en krympende befolkning.

For å møte denne utfordringen lovet Putin enorme overføringer til barnefamilier. Støtten til barn under tre år skulle være 11 300 rubler i måneden, altså ca 20 prosent av en gjennomsnittlig månedslønn. Og støtten til barn mellom tre og syv år skulle også økes og bringes opp til dette nivået. Mødre som tok seg av et sykt barn under syv år, skulle få hundre prosent lønnskompensasjon, og staten skulle betale halvparten av kostnadene knyttet til barns ferie.

Et annet tiltak Putin lovte var høyere lønn til lærere.

Bare det siste kvarteret av Putins noe over en time lange tale dreide seg om utenrikspolitikk. Mesteparten av det presidenten sa var en gjentakelse av anklager mot Vesten for å bakvaske og motarbeide Russland, en betoning av Russlands ønske om fredelig samarbeid og en understrekning av at Russland var i stand til å forsvare sine interesser og å tilbakevise enhver form for aggresjon.

Tonen overfor Vesten ble imidlertid skjerpet ved at Putin – i tilknytning til et nylig avdekket mulig terrorangrep – anklaget vestlige regjeringer for forsøk på statskupp i Hviterussland, inkludert drap på landets president, Aleksandr Lukasjenko. Hvorfor later Vesten som om denne type uhyrlige handlinger ikke finner sted? spurte han. Man kan mene hva man vil om Viktor Janukovitsj i Ukraina, Nicolás Maduro i Venezuela eller Aleksandr Lukasjenko, men drap og statskupp er under enhver omstendighet uakseptabelt, understreket den russiske presidenten.

La oss rette ryggen etter korona-epidemien og gjennomføre nødvendige forbedringer og reformer uten å la omverdenen stikke nesen i våre forhold, var Putins budskap til befolkningen.

Denne artikkelen ble først publisert i Kaleidoskop.

En transkripsjon av talen finnes her.

Forrige artikkelUkraina trapper opp forberedelsene til krig, vil innkalle reservistene
Neste artikkelPutins militære advarsel til Vesten