Norsk AstraZeneca-studie: Ekstreme nivåer av antistoffer årsak til alvorlige bivirkninger

0
Shutterstock

Den norske studien slår fast at det er en sammenheng mellom vaksinen og blodpropp, men forskerne vet fortsatt ikke hva i vaksinen som utløser tilstanden. Dette skriver NRK Troms og Finnmark. Kanalen fortsetter:

Oslo universitetssykehus har påvist en sammenheng mellom AstraZenecas vaksine mot covid-19 og alvorlig blodpropp, lave blodplater og blødninger.

Studien er fagfellevurdert og ble publisert fredag i The New England Journal of Medicine.

Resultatene av studien indikerer at VITT, som er en vaksineindusert blodplatemangel ved blodpropper, kan være hyppigere enn det som er funnet i tidligere studier der sikkerheten til AstraZeneca er undersøkt.

I studien skriver forskerne:

Innen ti dager etter å ha mottatt en første vaksinering med ChAdOx1 nCoV-19, fikk fem helsepersonell i alderen 32 til 54 år trombose på uvanlige steder og alvorlig trombocytopeni. Fire av pasientene hadde alvorlig hjerneblødning. Her beskriver vi dette vaksineinduserte syndromet med alvorlig trombose og trombocytopeni funnet blant disse fem pasientene innlagt på Oslo universitetssykehus.

Fire av de fem pasientene var kvinner i alderen 32 til 54 år. En uke etter vaksinering opplevde de hodepine, magesmerter og ryggsmerter før de ble alvorlig syke, forteller overlege Nina Haagenrud Schultz ved Ahus som også er hovedforfatter av studien til NRK.

Pasientene fikk lavt blodplatetall, blodpropp og blødninger.

Overlege Ingvild Sørvoll ved forskergruppa hos UNN i Tromsø har deltatt i studien. Hun sier:

– Vi fant et skyhøyt nivå av antistoffer. Disse antistoffene sprengte skalaen i vårt laboratorium. Og når vi ser i litteraturen, har det aldri vært beskrevet sånne antistoffer i kjølvannet av en vaksinering før.

En annen test viser at disse antistoffene får blodplatene til å klumpe seg sammen.

Holme beskriver funnene i studien som «ekstremt alvorlige».

Bekreftes av tysk-østerriksk studie

Magasinet tctMD som er et omfattende kardiologisk fagtidsskrift, skriver at en tysk-østerriksk studie bekrefter den norske studien:

En av de første studiene som dokumenterte de sjeldne trombotiske hendelsene som ble observert i Østerrike og Tyskland, og som involverte en form for trombocytopeni etter vaksinasjon med vaksinen som ble utviklet av University of Oxford og AstraZeneca, har nå blitt publisert i New England Journal of Medicine, ledsaget av en kort rapport som bekrefter lignende funn i en norsk kohort.

I artikkelen beskriver Andreas Greinacher, lege, Universitätsmedizin Greifswald, Tyskland, og hans kolleger de funnene blant 11 pasienter i Østerrike og Tyskland som utviklet trombose / trombocytopeni etter ChAdOx1 nCoV-19-vaksinasjon, samt testresultater for 28 blodprøver. fra flere pasienter henvist for mulige vaksineassosiert blodpropp. Av de 11 opprinnelige forsøkspersonene var ni kvinner i alderen 22 til 49. I alt hadde ni av 11 cerebral venøs trombose, altså blodpropp i hjernen, tre hadde blodpropp i en vene i magen, tre hadde blodpropp i lungene og fire hadde andre blodpropper; seks pasienter døde. I de ytterligere 28 pasientene som ble henvist til testing, testet alle positivt for heparin-antistoffer, men ingen hadde blitt behandlet med heparin.

Medforfatter Theodore E. Warkentin, McMaster University, Hamilton, Canada, sier at studien etablerer «en definitiv forbindelse mellom vaksinen og denne sjeldne tilstanden».

tctMD har også intervjuet hovedforfatter Nina H Schultz om den norske studien. Hun sier:

Selv om det er sjeldent, er VITT et nytt fenomen med ødeleggende effekter for ellers sunne unge voksne, og krever en grundig analyse av risiko-nytte,

Forrige artikkelSlutten for menneskeheten? – Elon Musk advarer
Neste artikkelHåkon Ødegaard/Norsk Folkehjelp trenger påhengsmotor