Inuit Ataqatigiit (IA) ligger an til å overta på Grønland

0

Opposisjonspartiet Inuit Ataqatigiit fikk flest stemmer i valget på Grønland. Da halvparten av stemmene var talt opp hadde fått 36,9 prosent, mens sosialdemokratiske Siumut har fått 30,1 prosent.

Dersom dette blir det endelige resultatet, vil IA få i oppgave å danne ny regjering. Bare en gang tidligere siden 1979 har et annet parti enn Siumut ledet Naalakkersuisut, selvstyret på Grønland, skriver ABC Nyheter.

Valgkampen har i stor grad dreide seg om gruvevirksomhet. IA går spesielt mye fram i byen Narsaq der valgkampen har dreid seg om utvinning av sjeldne jordarter i Kvanefjeldsgruva. Det er det australske selskapet Greenland Minerals som vil utvinne 3 millioner tonn malm årlig i gruva. Siumut støtter prosjektet, mens Inuit Ataqatigiit går imot det. IA fikk 67,7 prosent av stemmene i Narsaq, en framgang på 28,5 prosent fra valget i 2018.

Det er sjelden internasjonal presse skriver om Grønland, men denne nyheten slo ned som en bombe i den delen av pressa som skriver om investeringer og økonomi, for Grønland sitter med enorme mineralressurser som mange imperialistiske selskaper ønsker å slå klørne i.

På 1980-tallet var Inuit Ataqatigiit søsterparti med det norske AKP.

Les: Grønland i skuddlinja

Den grønlandske avisa Sermitsiaq skriver at IAs valgseier blir godt mottatt i Danmark.

Grønlandsordfører Martin Lidegaard (R) håber først og fremmest på mere stabilitet hos en kommende regering.

– Jeg håber for Danmarks vedkommende på, at vi får en regering, som er med på at udvikle samarbejdet, sådan at vi forhåbentlig kan være med til at skaffe flere investeringer til Grønland og større indflydelse på dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Forrige artikkelEtterretningsveteraner i USA til Biden: Unngå krig i Ukraina
Neste artikkelKrigsforvirrring i SV og Rødt