Grønland i skuddlinja

0
Illustrasjon: Shutterstock

Fra den danske avisa Arbejderen.

Offisielt er Danmarks strategi for Grønland å sikre «et fredelig og sikkert Arktis». Men denne strategien er blitt oppdatert, skrev Dansk institutt for internasjonale studier i desember 2019 i en rapport om maktspillet i regionen. Nå faller bladene én etter én, og den «nye» danske strategien blir synlig i all sin ynkelighet.

Det startet med at den amerikanske ambassadøren til Danmark, Carla Sands i en kronikk i Alting, forklarte at USA ville gi Grønland en økonomisk støttepakke i sammenheng med at USA åpner et konsulat i Nuuk. I dag er det klart at det er ført forhandlinger med USA om dette, uten at partiene i Folketinget er blitt informert. Samtidig har USA ført liknende forhandlinger med Færøyene.

Etter at statsminister Mette Frederiksen ga Trump en direkte avvisning av at USA kunne kjøpe Grønland, implementerer amerikanerne nå fullt og helt plan B. USA utnytter det faktum at den danske regjeringen for alt i verden vil unngå enhver konfrontasjon med Washington.

For USA er det ikke avgjørende om man skal kjøpe Grønland eller ikke, men om man skal ta kontroll over Grønland og få tilgang til de enorme naturressursene og bruke den strategiske beliggenheten i oppgjøret med spesielt Russland og Kina.

Den kjente fredsforskeren Jan Øberg sa som en kommentar til utviklingen at USA er i ferd med å kaste danskene ut av Grønland, som er utsatt for «politisk regimeskiftepolitikk fra USAs side».

Les: Jan Öberg: Grønland i Danmarks amerikanske marionetteater

En ny fase av maktspillet på Grønland er i gang. USA lokker de grønlandske politikerne med noen få millioner. Og den danske regjeringen spiller en rolle. Som glasur på kaken, tilbyr den danske regjeringen at det amerikanske konsulatet kan ha kontorer på det danske militærets arktiske kontor i Nuuk. Det er symbolpolitikk for alle pengene.

En nær allianse mellom USA og Grønland vil ikke være et likeverdig samarbeid. USA vil svinge taktstokken, Grønland har store økonomiske utfordringer, men de vil ikke bli løst i lomma til USA.

Les: USAs taktikk for å ta kontroll over Grønland

Grønland må ikke bli en brikke i det amerikanske spillet. Hvis dette skjer, vil grønlenderne frata seg muligheten til å ha et godt forhold til alle regionens parter, ikke minst Russland. Det avskriver også muligheten til å bestemme selv over fisken i havene og mineralene i bakken.

Historiske spor burde skremme beslutningstakerne i både København og Nuuk.

Da USA etablerte sin base i Thule, ble områdets urbefolkning fjernet med tvang. USA har nektet å rydde opp i basene sine på Grønland, inkludert radioaktivt avfall.

Opprydningen alene representerer et beløp som er mange ganger større enn «hjelpepakka» som nå tilbys. Og for noen år siden bestemte USA at det ikke lenger er grønlendere som skal stå for vedlikehold og service på Thulebase. I stedet ble ordren gitt til et amerikansk selskap – noe som resulterte i store tap for Grønland.

Ved å støtte USAs planer for Grønland er den danske regjeringen i ferd med å forlate kampen for et fredelig og sikkert Arktis. Det vil samtidig antagonisere forholdet til Russland og Kina og intensivere fokuset på den militære opptrappingen mellom stormaktene når de inviterer USA direkte innenfor det danske militære hovedkvarteret i Arktis.

Avgjørelsene vil få veldig store konsekvenser. Nå er de nesten uten diskusjon og på uopplyst grunnlag i ly for koronakrisa.


Les mer om USA og Grønland på steigan.no


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.