Boris Johnson beordrer uavhengig granskning av sin forgjenger David Cameron

0
Tidligere statsminister David Cameron må svare på ubehagelige spøsrmål. / Shutterstock

Den britiske statsministeren Boris Johnson har gått til det helt uvanlige skrittet å beordre en uavhengig gransking av sin forgjenger i Downing Street 10, David Cameron.

Cameron skal bli gransket i forbindelse med sin lobbyvirksomhet for Greensill Capital, et London-basert finansselskap som nå har klappet sammen.

E24 har tidligere skrevet at Greensill er satt under administrasjon under en britisk konkursordning. Selskapet ble i 2011 startet av den australske bankmannen Lex Greensill.

Myndighetene i Storbritannia skal gjennomføre en uavhengig granskning av Camerons kontakt med ministre, embetspersoner og spesialrådgivere i saken, skriver Financial Times.

BBC har en nokså spydig gjennomgang av realitetene i saka:

Da David Cameron var statsminister, ble Lex Greensill, en australsk bankmann, rådgiver i Downing Street. To år etter at Cameron forlot nr. 10 i 2016, ansatte Herr Greensill ham som rådgiver.

Forholdet ble altså snudd rundt. Og hvilke omsettelige fortrinn har tidligere politikere? De vet hvordan myndighetene fungerer. Og de vet hvem som jobber i regjeringen. Så de blir ofte ansatt som lobbyister – folk som prøver å påvirke regjeringen.

Lobbyvirksomhet, av enkeltpersoner, virksomheter, veldedighetsorganisasjoner og fagforeninger, er en del av et demokratis normale funksjon.

Men kan du betale for bedre tilgang ved å ansette dem med gode kontakter? Det klare beviset er at du kan. Og så hvor gjennomsiktig er dette?

Hvor mange kan sende tekst til kansler og få svar? Mr Cameron kan, og det gjorde Cameron.

Hvor mange kan gå for en «privat drink» med helsesekretæren? Mr Cameron kan, og det gjorde Cameron.

Hver gang ytterligere avsløringer om denne tidligere statsministerens stille ord og en private drinker har dukket opp, har vi bedt om et intervju med ham.

Hver gang har han sagt nei.

Spørsmål Cameron ikke vil svare på:

  • Når møtte du Lex Greensill?
  • Hvorfor ansatte du ham som rådgiver i Downing Street 10?
  • Hvorfor ble ikke denne ansettelsen publisert da han ble ansatt?
  • Hvor mye kontakt hadde du med ham da du var statsminister?
  • Hvor raskt tok han kontakt etter at du gikk av?
  • Hvilke vilkår fikk du da du ble ansatt av Greensill?
  • Hadde du eksplisitt i oppgave å drive lobbying?
  • Hvor mye betalte han deg?
  • Hvor mange aksjer ga han deg i selskapet?
  • Vi vet om fire ministre som du lobbyet mot for Greensill. Var det andre?
  • Hva håpet dere å oppnå med en privat drink med helseministeren?

Slipper neppe unna å svare

Cameron kunne nok skli unna spørsmål fra journalister i BBC, men han slipper neppe så lett overfor en uavhengig undersøkelseskommisjon. David Cameron drev også lobby for Greensill overfor Saudi-Arabia og Mohammed bin Salman bare måneder etter det bestialske drapet på Jamal Khashoggi, skriver The Times. Også en sak for unersøkelseskommisjonen?

Ellers er vel Camerons tilfelle ikke så ulikt de mange tilfellene i Norge der nylig avgåtte politikere er blitt kjøpt opp av First House for å drive lobby mot sine gamle partifeller og politiske kolleger. Forskjellen er bare at norske medier er så godt dressert at de ikke stiller slike impertinente spørsmål som det BBC gjorde overfor Cameron.

First House og pakten med Djevelen

First House får enda en statsråd

Kongehus og kremmerhus

Forrige artikkelNRK bekrefter: – Munnbind kan være helsefarlig
Neste artikkelJemenittene rammer hjertet av Saudi-Arabia