Kampene i Jemen – houthiene presser på mot byen Marib

0
Kilde: Southfront

Går det mot nederlag for Saudi-Arabia?

På samme måte som på andre slagmarker i Midt-Østen, øker nå også kampene i Jemen i 2021. Ansar Allah, eller houthiene som de er mer kjent som, har begynt å rykke fram mot Marib by.

Provinsen og bosetningene her er den siste saudiske bastionen i denne relativt rolige og sentrale regionen. Men dersom byen Marib blir tatt av houthiene vil det gjøre dem i stand til å gjennomføre flere angrep og operasjoner i denne saudisk-holdte sørlige regionen.

Ma’rib er hovedstaden i Ma’rib Governorate, Jemen. Det var hovedstaden i det gamle kongeriket Saba S, som noen forskere mener er den eldgamle sebaen med bibelsk berømmelse. Det ligger omtrent 120 kilometer øst for Jemens moderne hovedstad, Sana’a, og er i regionen Sarawat-fjellene. (Fra Wikipedia) I 2005 hadde byen under 20 000 innbyggere

Nå er disse regionene i stor grad avfolket på grunn av krigen Riyadh og deres allierte har ført her siden kampene begynte for nesten 6 år siden. Fra og med 17. februar har houthienes styrker konsentrert seg om de saudi-ledete styrkenes posisjoner nær Marib by. Dette er kun en forsmak på det som kommer.

Da offensiven begynte erobret Ansar Allah raskt mindre landsbyer på veien mot Marib by og den historiske Marib-dammen. Den saudiske koalisjonens styrker prøvde å stanse framrykkingen ved å beskyte houthiene, og grøftene som var gravd for å kunne beleire Marib. Etter mer enn en dag med harde kamper kom houthiene delvis seirende ut av kampene og erobret Marib-dammen.

Dette varte imidlertid ikke lenge. Den 20. februar trakk houthiene seg tilbake fra demningen og fra landsbyene Hamajirah og al-Zour. Kampene fortsatte fram og tilbake. Houthiene tok kontroll over landsbyen Arak som ligger sør for dammen. Siden har de forberedt en ny offensiv. Som en forberedelse til dette har Ansar Allah sendt ut en video som viser de mest spektakulære kamp-opptakene fra 2020. 

For de som vil se denne videoen kan en klikke her.

Covid-19-pandemien dette året har vært en suksess for houthiene på slagmarken, mens den har vært et tilbakeslag for saudierne. Men den saudiarabiske koalisjonen fortsetter sine luftangrep mot houthi-stillinger langs frontlinjen, og også bak den. Våpenhvilen til al-Hudaydah blir sjelden fulgt.

Dersom houthiene greier å erobre Marib-dammen og deretter Marib by, vil det være dårlige nyheter for Riyadh. Da vil houthiene antakelig fortsette å presse. Og de har hatt overtaket på slagmarken en stund nå. Dersom situasjonen forverres for den saudi-arabiske koalisjonen kan det føre til at Ansar Allah blir i stand til å gjennomføre kamp-operasjoner på saudi-arabisk jord. 

Dette er jo et passende øyeblikk å få dette til på nå som Biden-administrasjonen har erklært at de trekker tilbake støtten til den saudi-arabiske koalisjonens korstog i Jemen. Men alt må tas med en klype salt. Det kan vise seg at dette kun er en internasjonal politisk farse.

Bearbeidet av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.