Amerikanske baser i Norge

0

På initiativ fra USA har Norge undertegnet en ny avtale om forsvarssamarbeid. Spartakus.no har snakket med Geir Hem, leder i organisasjonen Stopp NATO, om innholdet i avtalen. I følge Hem er den et soleklart brudd med «Baseerklæringen» fra 1949, der det står at «det ikke vil bli åpnet baser for fremmede lands stridskrefter på norsk territorium så lenge Norge ikke er angrepet eller utsatt for trusler om angrep.»

Den nye avtalen gjør at USA kan opprette «omforente områder» på flystasjonene på Rygge, Sola, Evenes og på Ramsund orlogsstasjon. Områdene skal brukes i fellesskap av norske, amerikanske og andre allierte styrker. Avtalens «omforente områder» er ikke annet enn en omskriving av realitetene, nemlig at USA etablerer fire baser på norsk jord.

Heller enn å gjøre Norge tryggere er dette er en avtale som svekker norsk sikkerhet og gjør oss enda mer avhengige av USA. Dette skjer samtidig som USA tvinger gjennom en havn for atomubåter i Tromsø.

YouTube player

Dette intervjuet ble først publisert på Spartakus.

Forrige artikkelKaos i Mogadishu etter utsettelse av valget i Somalia
Neste artikkelDen strategiske heroinen og den afghanske tilbaketrekningen