Amerikanske baser i Norge

0

På initiativ fra USA har Norge undertegnet en ny avtale om forsvarssamarbeid. Spartakus.no har snakket med Geir Hem, leder i organisasjonen Stopp NATO, om innholdet i avtalen. I følge Hem er den et soleklart brudd med «Baseerklæringen» fra 1949, der det står at «det ikke vil bli åpnet baser for fremmede lands stridskrefter på norsk territorium så lenge Norge ikke er angrepet eller utsatt for trusler om angrep.»

Den nye avtalen gjør at USA kan opprette «omforente områder» på flystasjonene på Rygge, Sola, Evenes og på Ramsund orlogsstasjon. Områdene skal brukes i fellesskap av norske, amerikanske og andre allierte styrker. Avtalens «omforente områder» er ikke annet enn en omskriving av realitetene, nemlig at USA etablerer fire baser på norsk jord.

Heller enn å gjøre Norge tryggere er dette er en avtale som svekker norsk sikkerhet og gjør oss enda mer avhengige av USA. Dette skjer samtidig som USA tvinger gjennom en havn for atomubåter i Tromsø.

Dette intervjuet ble først publisert på Spartakus.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.