Kaos i Mogadishu etter utsettelse av valget i Somalia

0
Kamper i Mogadishu

Den fastlåste situasjonen i Somalia etter at det planlagte valget i april er utsatt med to år førte til militære kamper mellom rivaliserende fraksjoner i Mogadishu.

Kampene fant sted mellom de føderale regjeringsstyrkene til president Mohamed Abdullahi Mohamed, kjent som Farmajo, og medlemmer av det somaliske militæret som støtter opposisjonsledere.

Det er et ukjent antall drepte.

Samtalene om normalisering kollapset etter at Farmajo ikke klarte å avholde president- og parlamentsvalg innen februar, som planlagt, og deretter i april undertegnet og lov som forlenget sin periode med to år.

USA hadde omlag 700 tropper i Somalia. Flertallet av dem ble utstasjonert  av Trump-administrasjonen. De amerikanske operasjonene i landet består av å trene lokale styrker, hemmelige raid og en dronekrig mot al-Shabab.

I november rapporterte The New York Times om at Trump ville trekke soldatene ut av Somalia. De la til at troppene ville bli omplassert til nabolandet Djibouti og Kenya, der de amerikanske dronene som utfører luftangrep i Somalia er utstasjonerte.

I 2019 gjennomførte Trump-administrasjonen 63 luftangrep i Somalia, det høyeste antall amerikanske luftangrep utført mot landet på ett år. De første sju månedene av 2020 kom det flere amerikanske luftangrep i Somalia enn det som ble utført under begge administrasjonene til George W. Bush og Barack Obama til sammen.

I 2021 har USA trukket ut flesteparten av sine soldater fra landet, men hva som vil skje etter de nye kampene mellom presidentens lojale styrker og opposisjonen er ikke klart.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.