USA: Tilbaketrekning vil føre til at afghanere kontrollerer Afghanistan

0
Afghanistan: Ung jente på veien til Jalalabad

USAs etterretning advarer mot å trekke amerikanske soldater ut av Afghanistan. Det kan føre til at Afghanistan blir kontrollert av afghanerne.

«De antyder at de afghanske sikkerhetsstyrkene er altfor skjøre, til tross for års opptrening av det amerikanske militæret og milliarder av USA.dollar brukt på nettopp dette».

Av Caitlin Johnstone.

USAs etterretningsbyråer har advart Biden-administrasjonen om at dersom USA trekker ut sin militære tilstedeværelse fra Afghanistan under de nåværende tilstander risikerer landet alvorlig å komme under kontroll av de som bor der.

En artikkel i New York Times med tittelen: «USAs offisielle prøver å overtale Biden til å bruke USAs etterretning til erstatning for å hindre at Taliban skal overta i Afghanistan».

De advarer om at en vurdering fra etterretningen har spådd at «om USAs tropper drar før det eksisterer en avtale mellom Taliban og den afghanske regjeringen, så vil den militante gruppen ta over mesteparten av landet».

«Etterretningens anslag spår at Taliban raskt vil utvide sin kontroll over Afghanistan. De antyder at de afghanske sikkerhetsstyrkene fortsatt er svake til tross fot år med opptrening av de amerikanske militære, og til tross for milliarder av dollar brukt på dette», rapporterer NYT.

SISTE NYTT: En etterretningsrapport i USA sier at Taliban er klare til å ta makten i Afghanistan i løpet av to eller tre år etter at de internasjonale styrkene har reist. Noen offisielle bruker denne nyheten til å bønnfalle president Biden om ikke å trekke ut sine tropper.

Taliban er en nasjonal, religiøs frigjøringsbevegelse i Afghanistan.

New York Times, som helt konsekvent har støttet alle USAs kriger, inkludert invasjonen i Afghanistan, informerer oss om at Taliban har «stoppet opp for en tid» for å unngå å underskrive avtalen der de må dele makten med den eksisterende regjeringen i Afghanistan.

«Biden-administrasjonen gjør nå sitt siste forsøk før 1. mai får å få framgang i de trege forhandlingene mellom Taliban og den afghanske regjeringen i Doha i Qatar», rapporterer NYT. «Ifølge de amerikanske offisielle så har Taliban stanset sin aktivitet for en tid».

Og jeg sier – hvorfor ikke? Som direktør Ben Friedman i Defence Priorities Policy sier: «Dersom vi vurderer dette rett kan Taliban ta det meste av Afghanistan dersom USA-troppene drar. Det er det de ønsker. Hvorfor i all verden skal de underskrive på en avtale som begrenser dem til noe mindre?. Og hvorfor ikke signere for å få USA ut, og så gå fra avtalen? Å beholde USA-troppene deres bare en utsettelsestaktikks».

Dersom den mektigste fraksjonen i Afghanistan vil ha makt, og er i stand til å ta den, så har de ingen ting å vinne ved å undertegne en avtale om å dele makten med en fraksjon som ikke er i stand til å beholde makten.

New York Times og USAs etterretning (om man kan regne disse som separate enheter på dette tidspunktet) prøver å snurre rundt den nåværende militære tilstedeværelsen i Afghanistan som en midlertidig situasjon, de venter på en avgjørelse  som skal komme snart, og det er simpelthen uriktig.

Taliban vil ikke frivillig velge å gjøre seg mindre mektige enn de er.

Og etter at The Afghanistan Papers avdekket det faktum at USA krigsmaskin har løyet til høyre og venstre for å rettferdiggjøre fortsatt okkupasjon av Afghanistan, så må du ha gått fra vettet om du ikke tror at det er hensikten.

USAs militære er ikke i Afghanistan for å beskytte kvinnenes rettigheter fra Talibans kontroll, men fordi det er en kritisk geostrategiske region der USA har mye å vinne ved å kontrollere i verdensteateret.

Det var derfor Afghanistan Papers var raske med å minne massemedier om dette  så snart de kom ut, og hvorfor vi alle nå hører om de stadig viktigere grunnene til at det vil være katastrofalt å trekke seg ut.

Når alliansen til den USA-sentraliserte makten babler om «forholdene» som må til før det kan bli en fullstendig militær tilbaketrekking fra Afghanistan, så refererer de til regimet i Teheran, i Moskva og i Beijing.

Afghanistan er en viktig brikke på det geo-strategiske sjakkbrettet.

Så lenge Iran, Russland og Kina med suksess hindrer den imperie-lignende boblen til USAs-klient-stater, vil militær tilstedeværelse fortsette, og de vil finne på en historie for å rettferdiggjøre det.

Taliban er en regional makt med fullstendige regionale mål. Det finnes ikke noe forsvars-basert argument for å bruke militær makt for å hindre dem i ta makten i en nasjon på den andre siden av jorden.

Argumentene om at de må holdes unna makten av militære styrker for å beskytte afghanske kvinner fra Talibans tilbakestående ideologi er bare tull, med mindre du også sier at USAs militære må brukes til med makt å få slutt på alle intolerante kulturelle normer overalt i verden.

Det vil være helt absurd.

Hvem kontrollerer hva? Kilde: Al Jazeera

Hele USAs imperium og deres talsmenn som sier at de påstår at Taliban vil gripe makten om USA drar, er at uten USA i Afghanistan så vil ikke USA lenger kontrollere Afghanistan. Og så videre!

Naturligvis, vil de ikke det.

Folket som bor der vil bli overlatt til skjebnen til sitt eget land, om så med vold, om de velger det.

Å gi et land tilbake deres egen suverenitet betyr per definisjon, å la dem få kontroll over sin egen skjebne.

Å bruke dette selvsagte faktum for å argumentere mot opphør av fremmed militærmakt er bare å innrømme at de ikke tror på at andre nasjoner kan være selvstendige.

Å si at det kan forekomme vold og undertrykking uten en undertrykkende voldelig makt som kontrollerer ting er dumskap på flere forskjellige måter.

Det er kjent at australske styrker som okkuperte Afghanistan allerede har uført horrible krigsforbrytelser der.

Dersom USAs regjering stoppet å blokkere Den Internasjonale Krgsforbryterdomstolen fra å etterforske krigsforbrytelser utført av amerikanske styrker, vil de ganske sikkert finne en hel del der også.

På dette punktet kommer USA med argumentet: Dersom vi ikke fortsetter å drepe afghanene, vil de drepe hverandre.

Taliban har advart om at dersom De Forente Stater blir i Afghanistan etter at tidsfristen 1. mai i den tidligere fredsavtalen, vil de begynne å angripe okkupasjons-styrkene. Det vil jo bety at når det amerikanske imperiet prøver å opprettholde freden ved fortsatt okkupasjon så er det fullstendig grunnløst.

De vil ikke være der for å opprettholde freden, de vil være der for å beholde kontrollen.

Om USAs militære på permanent basis okkuperer fremmede land, hva vil hende der? Det er i realiteten argumentet som forelegger akkurat nå.

Se på all forvrengning av fortellingene, og fokuser der.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

Originalen finnes her: US Intelligence Warns Withdrawal Could Lead To Afghanistan Being Controlled By Afghans

Forrige artikkelI Mosambik satset Frelimo på gass og tapte
Neste artikkelFattigdom i Norge: Lange matkøer på Grønland i Oslo
Caitlin Johnstone
Caitlin Johnstone er en australsk journalist og blogger. Hun skriver på sine nettsider at artikelene hun signerer stort sett er blitt til i dialog og samarbeid med ektemannen Tom Foley. "Det virker ganske åpenbart for meg at arten vår er på vei mot katastrofe hvis vår oppførsel i stor skala forblir diktert av systemer der mennesker og nasjoner konkurrerer med hverandre om makt og profitt i stedet for å samarbeide med hverandre til beste for alle. Jakten på profitt for sin egen skyld dreper biosfæren vår og agendaen for unipolar dominans driver oss stadig nærmere atomkrig, så jeg finner det ingen overdrivelse å si at selve vår overlevelse avhenger av å forlate kapitalismen og imperialismen til fordel for samarbeidsbaserte samfunnsmodeller."