I Mosambik satset Frelimo på gass og tapte

0
Al-Shabab i Mosambik. Skjermdump fra video

Ledelsen i regjeringspartiet Frelimo i Mosambik var blendet av mulighetene for en gass-bonanza i landet. De så for seg at Mosambik kunne bli et nytt Abu Dhabi, Qatar eller Kuwait. Gass ville gjøre eliten fabelaktig velstående og også sive ned til vanlige mennesker. Fattigdom og ulikhet øker, men det var ingen grunn til å bruke penger på utvikling av landet fordi gasseventyret ville få slutt på fattigdommen. Sjøl kunne elitene ta ut sin del tidlig, som med den hemmelige gjelda på 2 milliarder dollar i 2012. Gassfesten ville komme alle til gode innen 2020, forsinket til 2025, og deretter til 2030. Folket skulle tro på drømmene.

Dette skriver journalisten Joseph Hanlon i en kommentar til situasjonen i Mosambik.

Tre multinasjonale giganter kontrollerer gassen i Mosambik – ENI (Italia) den fjerne offshore-delen, ExxonMobil (USA) den midterste delen, og Total (Frankrike, som overtar etter Anadarko) den delen som er nærmest kysten. ENI startet først, med en liten flytende plattform for flytende gass bestilt i 2017, men som ennå ikke er i drift. Total startet seriøst arbeid med en del av gassproduksjonen og produksjonanlegget i fjor.

Arbeidet er bare såvidt begynt. Og så har det globale markedet endret seg. Gass er et fossilt drivstoff som er under miljøpress, så spådommer om etterspørsel om 20 år fra nå er illusoriske, mens Russland og Saudi-Arabia har økt produksjonen for å prøve å fange det som er igjen av markedet. Mange gassprosjekter over hele verden har blitt forlatt.

Cabo Delgado rammes av kollapsen i markedet og al-Shababs krigføring. ExxonMobil har gjort det klart at det er lite sannsynlig at de vil fortsette; ENI har ikke sagt noe om å gjøre noe mer enn den første flytende plattformen.

Så sto jihadistene foran portene til Total på nyttårsaften, og selskapet trakk ut staben. Det sa at det ikke ville ansette en privat hær for beskyttelse. Total-sjefen fortalte president Filipe Nyusi personlig at Total bare ville komme tilbake hvis Mosambik ville garantere sikkerhet i en 25 km lang ledning rundt gassprosjektet på Afungi-halvøya.

Nyusi lovte å garantere sikkerheten. Og så gikk jihadistene til angrep på byen Palma, som er basen til oljearbeiderne. De drepte et stort antall mennesker, halshogde barn og voksne og satte store deler av byen i brann. Myndighetene har ikke klart å gjenvinne kontrollen og noen sikkerhet er ikke i sikte. Nyusi kastet terning og tapte. Vil oljeselskapene komme tilbake? Med dagens markedssituasjon og en oljeprovins i flammer? Det er lite sannsynlig, men om de skulle komme, så vil det ta lang tid, og prosjektene vil bli krympet vesentlig. Total har andre prosjekter i Afrika. ENI kommer neppe til å satse mer i Mosambik og ExxonMobil har skrinlagt prosjekter til en verdi av 20 milliarder dollar andre steder i verden. De kommer neppe tilbake.

Det blir ikke noe gasseventyr. Mosambik blir ikke noe nytt Qatar. Frelimo spilte høyt og tapte. I tillegg har de en rasert prvins i nord med jihadistiske opprørere og nesten 700.000 interne flyktninger.

Forrige artikkelEr krigen mot Syria i ferd med å ta seg opp igjen?
Neste artikkelUSA: Tilbaketrekning vil føre til at afghanere kontrollerer Afghanistan
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.