USA med nye sanksjoner mot Russland på grunn av Navalnyj

0
Alexei Navalnyj, Shutterstock

USA har kunngjort sanksjoner mot sju russiske myndighetspersoner og 13 russiske og europeiske selskaper som svar på den angivelige forgiftninga av opposisjonslederen Alexei Navalnyj, melder The Guardian.

USA påstår at den angivelige forgiftninga ble gjort av Russlands hemmelige tjenester FSB, men noen beviser for dette er ikke lagt fram. Tjenestemennene sa at politikken overfor Russland nå blir koordinert tett med europeiske allierte, og at flere straffetiltak vil bli satt i verk de kommende ukene.

Det er interessant å legge merke til at mens USA går til stadig flere sanksjoner mot Russland på grunn av ei forgiftning som verken er bevist medisinsk eller politisk, har det ingen konsekvenser at Saudi-Arabias kronprins beviselig, også i henhold til USAs egen etterretning, personlig beordret og sto bak det bestialske drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Les: Saudi-Arabias kronprins beordret det bestialske drapet på Jamal Khashoggi

Klarere kan man knapt få demonstrert hykleriet i USAs utenrikspolitikk. Navalnyj sitter riktignok i fengsel, dømt etter russisk lov, men Khashoggi ble drept og partert, og det ble gjort på ordre fra MBS, som de facto er Saudi-Arabias fungerende leder.

Dette handler sjølsagt verken om menneskeretter eller moral. Alexei Navalnyj er et redskap for USAs og Vestens forsøk på å destabilisere Russland for eventuelt å få til et regimeskifte. At USA ikke har noen hemninger mot å gjøre dette, er vel kjent. Og man kan jo for eksempel lese seg opp på historien om hvordan USA sørget for at Boris Jeltsin vant valget i Russland i 1996 mens Bill Clinton var president. Og det var ingen ringere enn presidenten sjøl som tok initiativet.

Den pro-vestlige Boris Jeltsin hadde rukket å bli ekstremt upoulær i Russland fordi hans økonomiske politikk hadde vært katastrofal for russisk økonomi og ført til et fall i BNP på 50%.

Det var hyperinflasjon, gallopperende kriminalitet, sammenbrudd i helsevesenet, pensjonssystemet, svikt i matvareleveransene og et dramatisk fall i forventet levealder.

I 1993 vedtok Jeltsin ved presidentdekret å oppløse parlamentet. Som svar på dette okkuperte parlamentarikerne parlamentsbygningen. Jeltsin brukte etteretningsdata fra USA da han satte inn hæren mot de folkevalgte og bombarderte parlamentet og drepte kanskje så mange som 2000 mennesker. Det ar denne ”demokratiets mann” USA hjalp med å vinne valget i 1996.

USAs intervensjon i valget var ikke akkurat noen hemmelighet på den tida. Time hadde dette som hovedoppslag 15/7-1996 med forsidetittelen ”Yanks to the rescue”.

Omslaget på magasinet Time

Det handler om krigsforberedelser, og det er svært dårlig tenkt

Den nye kalde krigen til USA mot Russland og Kina har nå sanksjoner som den mest synlige spydspissen. Men hatkampanjene, russofobien og sinofobien følges opp av massiv militær opprustning og utplassering av atomvaåpen for en eventuell storkrig. Til nå har sansksjonspolitikken bare ført til at Kina og Russland har blitt svært nære allierte og at de har styrket seg globalt.

Forrige artikkelFor mye demokrati med NKP?
Neste artikkelKunstig kjøtt. Den merkelige saka om Dr. Jekyll og Mister Gates.