USA importerer rekordmye olje fra Russland

0

Samtidig med at USA truer med sanksjoner mot Nord Stream 2-prosjektet med det argumentet at Europa ikke må bli for avhengig av russisk energiimport, har USA sjøl økt sin import av olje fra Russland ganske betydelig.

I 2020 importerte USA mer olje og raffinerte produkter fra Russland enn fra Saudi-Arabia. Andelen av Russland i amerikansk oljeeksport var ifølge Bloomberg News rekordhøye syv prosent. USAs oljeimport fra Russland i fjor oversteg til og med importen fra OPECs ledende produsent, Saudi-Arabia. Ifølge Bloombergs -beregninger importerte USA i gjennomsnitt 538 000 fat olje og oljeprodukter per dag fra Russland i fjor. Det anslås at USA importerte i gjennomsnitt 522 000 bpd fra Saudi-Arabia.

Ifølge estimater fra Bloomberg vil Russland i 2020 sammen med Saudi-Arabia bli den tredje største oljeleverandøren til USA. I 2019 var de fem viktigste kildene til amerikansk olje: Canada med en importandel på 49 prosent, Mexico med 7 prosent, Saudi-Arabia med 6 prosent, Russland også med 6 prosent og Colombia med 4 prosent.

Dette understreker enda en gang at USAs sanksjoner mot Nord Stream 2 i mye høyere grad er rettet mot Europa enn mot Russland. USA fortsetter politikken med å holde Tyskland nede og å gjøre alt det kan for å hindre at det skal oppstå gode forbindelser mellom Tyskland og Russland.

Forrige artikkelUS Army identifiserer Arktis som slagmark med Russland og Kina
Neste artikkelSensurert av avisa Vårt Land
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).