US Army identifiserer Arktis som slagmark med Russland og Kina

0
Fra omslaget til rapporten fra US Army

Av Rick Rozoff, Anti-War

I forrige uke ga den amerikanske hæren ut et nytt strategisk politikkdokument med tittelen Regaining Arctic Dominance, et omfattende arbeid på 48 sider med verdifull bakgrunnsinformasjon og slående grafikk. På grunn av lengden ville et forsøk på å oppsummere det med nøyaktighet og omfattende, være et verk på flere sider. (Det følgende er et utdrag av artikkelen. Resten leser du her.)

I stedet vil noen av de mer betydningsfulle bakgrunnsdataene og andre viktige komponenter i dokumentet bli oppført.

Når det gjelder hva Pentagon refererer til som det fjerne nord, NATO som det høye nord og journalister som toppen av verden, er følgende fakta relevante og utdrag fra hærstudien.

“Arktis har potensial til å bli et omstridt rom der USAs stormaktsrivaler, Russland og Kina, søker å bruke militær og økonomisk makt for å få og opprettholde tilgang til regionen på bekostning av amerikanske interesser. USAs nasjonale sikkerhetsstrategi framhever Arktis som en korridor for utvidet strategisk stormaktskonkurranse mellom to regioner – Indo-Stillehavet og Europa.”

Arktis er der tre av USAs regionale, geografiske militære kommandoer – Northern Command, European Command (det vil si NATO også) og Indo-Pacific Command – møtes.

Det er fem arktiske kyststater: NATO-medlemmer USA, Canada, Danmark og Norge og Russland. Den nye strategien sier ganske rett ut at «Hæren må generere krefter som er i stand til å konkurrere effektivt av, med og gjennom allierte og partnere, for å skape problemer for motstandere når de prøver å få tilgang til og konkurrere i regionen.» Det betyr Russland og Kina, som ikke blir beskrevet som partnere, ikke engang som rivaler, men som motstandere.

Den nye hærpolitikken identifiserer fire arenaer for rivalisering og potensiell konflikt mellom USA og dets NATO-allierte og Russland og Kina: militær utvikling, energi og mineraler, transport og matsikkerhet.

Denne inndelinga av allierte og motstandere, de sistnevnte gang på gang beskrevet av NATO som autoritære fiender av den regelbaserte internasjonale ordenen, er ytterligere beskrevet i hærens dokument som følger:

«Mens de fleste arktiske nasjoner er amerikanske allierte, har Amerikas stormaktkonkurrenter – Russland og Kina – utviklet arktiske strategier med geopolitiske mål i strid med amerikanske interesser. Russland søker å konsolidere suverene krav og kontrollere tilgangen til regionen. Kina har som mål å få tilgang til arktiske ressurser og sjøveier for å sikre og styrke sin militære, økonomiske og vitenskapelige framgang. »

I militær kontekst: «Arktis er viktig for Russlands militære makt.» Det er faktisk, ettersom selv den amerikanske hæren er tvunget til å innrømme at “Som det landet med den største mengden land over polarsirkelen, er Russlands første prioritet å forsvare sin historiske rett til å herske over det fjerne Nord og sikre sine territoriale interesser mot dem av NATO-tilpassede stater. ”

I 1949 forutsa ingen i Washington eller Brussel at den nystiftede NATO ville utvikle seg til en nord-arktisk traktatorganisasjon. Men seksti år senere erkjente NATO nettopp det.

Når det gjelder det amerikanske militærets bekymring for energikonkurranse i Arktis, heter det i dokumentet: “75% av Russlands olje og 95% av naturgassreservene ligger i Nord. Arktis står for nesten 20% av Russlands BNP, 22% av eksporten og mer enn 10% av all investering i Russland. »

Og generelt:

“Ifølge de fleste estimater er det Arktis som har 13% av verdens olje, eller 90 milliarder fat, samt 30% av verdens naturgass, anslagsvis 47 billioner kubikkmeter. I tillegg har Arktis enorme forekomster av uedle metaller (aluminium, kobber, jern, nikkel og tinn), edle metaller (gull, platina og sølv), edelstener (diamanter), andre mineraler (apatitt, grafitt og gips) som samt uran. Kanskje det viktigste for digitale samfunnet rundt om i verden, er Arktis også en kilde til sjeldne jordmetaller (dysprosium, neodym og praseodym). Disse metallene tillater miniatyrisering av komponenter til flymotorer og avanserte våpen, samt TV-apparater, smarttelefoner, bærbare datamaskiner, biler og medisiner mot kreftbehandling. ”

Det burde tydelig etablere begrunnelsen for Kappløpet mot Arktis.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.