Ukrainas strategi er «å gjenvinne Krim»

0
Det såkalte "svalereiret" i nærheten av Lata på Krim. Foto: Shutterstock

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba kunngjorde denne uka at landets nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd har vedtatt en strategi som tar sikte på å gjenerobre Krim, og reintegrere den strategisk viktige halvøya inn i landet.

Krim, som ligger som ei halvøy ut i Svartehavet, ble i mars 2014 annektert av Russland etter det USA-støttede, høyreekstreme kuppet i Kiev, Ukrainas hovedstad.

Kuleba kunngjorde regjeringas trekk på Twitter, der han skrev: «Signalet er klart: Vi ber ikke bare verden om å hjelpe oss å få returnert Krim, Ukraina gjør også sin egen dedikerte og systemiske innsats under president [Volodymyr] Zelenskyjs lederskap.»

Kuleba la fram landets «3 pilarer»-strategi for gjenerobringa av Krim og sa at Zelenskijs administrasjon ønsker å opprette «full ukrainsk suverenitet», ikke bare over Krim men også havnebyen Sevastopol, som fungerer som hjemmehavn for den russiske marinens Svartehavsflåte.

Det Kuleba ikke sa var at for å gjøre noe sånt, må Ukraina og deres allierte utløse en storkrig mot Russland, en krig som lett ville kunne utvikles til en verdenskrig.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.