Ukrainas strategi er «å gjenvinne Krim»

0
Det såkalte "svalereiret" i nærheten av Lata på Krim. Foto: Shutterstock

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba kunngjorde denne uka at landets nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd har vedtatt en strategi som tar sikte på å gjenerobre Krim, og reintegrere den strategisk viktige halvøya inn i landet.

Krim, som ligger som ei halvøy ut i Svartehavet, ble i mars 2014 annektert av Russland etter det USA-støttede, høyreekstreme kuppet i Kiev, Ukrainas hovedstad.

Kuleba kunngjorde regjeringas trekk på Twitter, der han skrev: «Signalet er klart: Vi ber ikke bare verden om å hjelpe oss å få returnert Krim, Ukraina gjør også sin egen dedikerte og systemiske innsats under president [Volodymyr] Zelenskyjs lederskap.»

Kuleba la fram landets «3 pilarer»-strategi for gjenerobringa av Krim og sa at Zelenskijs administrasjon ønsker å opprette «full ukrainsk suverenitet», ikke bare over Krim men også havnebyen Sevastopol, som fungerer som hjemmehavn for den russiske marinens Svartehavsflåte.

Det Kuleba ikke sa var at for å gjøre noe sånt, må Ukraina og deres allierte utløse en storkrig mot Russland, en krig som lett ville kunne utvikles til en verdenskrig.

Forrige artikkelStrategisk allianse med Kina: Russland vil droppe dollar
Neste artikkel– Mangel på åpne smittevern-avveininger er et alvorlig demokratisk problem