Stor seier for Nei til EU i Høyesterett – nå skal ACER-søksmålet opp for domstolene

0

– Dette er en historisk avgjørelse som gjør det mulig å håndheve Grunnlovens vern om norsk suverenitet, sier Nei til EUs leder Roy Pedersen i ei pressemelding.

Høyesterett i plenum avsa 1. mars 2021 sin kjennelse om at Nei til EUs ACER-søksmål kan prøves for domstolene. I pressemeldinga fra Nei til EU heter det:

Nei til EU mener avståelsen av norsk suverenitet til EUs energibyrå ACER og EØS-tilsynet ESA er i strid med Grunnloven. 

Saken skal nå tilbake til Oslo tingrett for å behandle spørsmålet om Stortinget har brutt Grunnloven. 

Nei til EU ser fram til å belyse for retten de inngripende konsekvensene ACER og EUs energiunion har for det norske samfunnet. 

Nei til EU har saksøkt Staten fordi Stortinget ikke fulgte Grunnlovens § 115 om suverenitetsavståelse, som blant annet krever et kvalifisert tre fjerdedels flertall, da EUs tredje energipakke ble vedtatt i mars 2018.  

– Dette er suverenitetsavståelse i strid med Grunnloven på et av samfunnslivets kjerneområder, nemlig energisektoren. Suverenitetsavståelsen kan få inngripende betydning både for mange bedrifter og befolkning i det norske samfunnet, sier Roy Pedersen. 

– Vi noterer med interesse at Høyesteretts flertall anfører at EUs energibyrå ACER via ESA kan fatte vedtak av betydning for Statnett og at det er EFTA-domstolen og ikke norske domstoler som kan prøve om en eventuell bøtelegging er i tråd med regelverket, sier Pedersen videre.

Saken er ført for retten av Nei til EUs advokater Kjell Brygfjeld og Bent Endresen fra advokatfirmaet Endresen Brygfjeld Torall AS. 

Forrige artikkelFagbevegelsens primæroppgave
Neste artikkelHelsedepartementet jobber med vaksinepass