Seksten land tar opp kampen mot USAs sanksjonspolitikk i FN

0
Shutterstock

De ødeleggende sanksjonene fra Trump-administrasjonen gjelder fortsatt.

Av Dave DeCamp, Anti-War.

Kina, Russland, Nord-Korea, Iran og andre land som er rammet av USA sanksjoner søker støtte i FN for å slå tilbake mot ensidige sanksjoner og trussel om bruk av makt.

I et brev til FN fra seksten land og palestinere heter det at ensidige tiltak er mot FN-pakten. Brevet, som er gjengitt av Reuters sier at multilateralisme «for tida er under et enestående angrep, som igjen truer global fred og sikkerhet.»

De andre medlemmene i gruppa er Syria, Venezuela, Cuba, Algerie, Angola, Hviterussland, Bolivia, Eritrea, Laos, Nicaragua, Kambodsja, Saint Vincent og Grenadinene.

«Verden ser voksende tiltak for unilateralisme, preget av isolasjonistiske og vilkårlige handlinger, inkludert innføring av ensidige tvangstiltak eller tilbaketrekning fra viktige avtaler og multilaterale institusjoner,» heter det i notatet fra gruppa.

Trump-administrasjonen vedtok ødeleggende sanksjoner mot Iran, Venezuela og Syria som i form av økonomiske blokader, og disse sanksjonene er fortsatt på plass. Det eneste president Biden har antydet å er dempe dem overfor Iran, men så langt har ikke Biden-administrasjonen gjort noen oppriktig innsats for å gjenopplive atomavtalen. Biden-administrasjonen har også innført egne sanksjoner mot Russland, Myanmar og Iran.

Kommentar:

Det er jo ikke noen særlig brei front Kina og Russland har fått med seg i dette initiativet, for å si det forsiktig. Men betydninga av dette brevet ligger ikke der. Dette er et signal om at de to faste medlemmene av Sikkerhetsrådet, Kina og Russland, ikke lenger akter å finne seg i USAs sanskjonspolitikk, og at de har begynt å samle motstand mot denne politikken. Som vi har pekt på tidligere rammer jo USAs sanksjonspolitikk også mange av USAs såkalte allierte, ikke minst Tyskland, som jo rammes direkte av sanksjonene mot Nord Stream 2.

Forrige artikkelProfessor maner til opprør mot koronatiltak: – Har blitt en nasjonal lydighetskonkurranse
Neste artikkelForbereder USA intervensjon i Etiopia?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).