Seksten land tar opp kampen mot USAs sanksjonspolitikk i FN

0
Shutterstock

De ødeleggende sanksjonene fra Trump-administrasjonen gjelder fortsatt.

Av Dave DeCamp, Anti-War.

Kina, Russland, Nord-Korea, Iran og andre land som er rammet av USA sanksjoner søker støtte i FN for å slå tilbake mot ensidige sanksjoner og trussel om bruk av makt.

I et brev til FN fra seksten land og palestinere heter det at ensidige tiltak er mot FN-pakten. Brevet, som er gjengitt av Reuters sier at multilateralisme «for tida er under et enestående angrep, som igjen truer global fred og sikkerhet.»

De andre medlemmene i gruppa er Syria, Venezuela, Cuba, Algerie, Angola, Hviterussland, Bolivia, Eritrea, Laos, Nicaragua, Kambodsja, Saint Vincent og Grenadinene.

«Verden ser voksende tiltak for unilateralisme, preget av isolasjonistiske og vilkårlige handlinger, inkludert innføring av ensidige tvangstiltak eller tilbaketrekning fra viktige avtaler og multilaterale institusjoner,» heter det i notatet fra gruppa.

Trump-administrasjonen vedtok ødeleggende sanksjoner mot Iran, Venezuela og Syria som i form av økonomiske blokader, og disse sanksjonene er fortsatt på plass. Det eneste president Biden har antydet å er dempe dem overfor Iran, men så langt har ikke Biden-administrasjonen gjort noen oppriktig innsats for å gjenopplive atomavtalen. Biden-administrasjonen har også innført egne sanksjoner mot Russland, Myanmar og Iran.

Kommentar:

Det er jo ikke noen særlig brei front Kina og Russland har fått med seg i dette initiativet, for å si det forsiktig. Men betydninga av dette brevet ligger ikke der. Dette er et signal om at de to faste medlemmene av Sikkerhetsrådet, Kina og Russland, ikke lenger akter å finne seg i USAs sanskjonspolitikk, og at de har begynt å samle motstand mot denne politikken. Som vi har pekt på tidligere rammer jo USAs sanksjonspolitikk også mange av USAs såkalte allierte, ikke minst Tyskland, som jo rammes direkte av sanksjonene mot Nord Stream 2.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.