Intet positivt fra Østfronten, takk

0
The vaccine Sputnik V from the coronovirus infection covid 19 on a blue background and a syringe on the table. January 18, 2021, Barnaul, Russia.

Av Terje Alnes.

Mediene bruker enhver mulighet til å sverte Russlands rykte. Selv gode nyheter må vinkles negativt for holde fiendebildet intakt.

Denne uken sendte NTB ut en nyhetssak med tittelen «Russland bruker vaksine som mykt maktmiddel». Artikkelen ble straks lagt ut på Nettavisen og på ABC Nyheter, og kom på trykk i bl.a. Bergens Tidende.

Her refereres det til «kritiske røster» som har advart mot at den russiske Sputnik V-vaksinen kan brukes til «å manipulere vestlige demokratier, øke splittelser og fremstille Russland som en frelser.» Hvem disse kritiske røstene er får vi ikke vite. Sannsynligvis er det vestlige etterretningstjenester som planter slike konspirasjonsteorier i våre medier.

Bakgrunnen er at det i EU går veldig tregt med å få befolkningen vaksinert, noe som også gjelder for Norges del, siden vi har bundet oss til leveranser fra EU. Når så Russland tilbyr seg å selge 100 millioner doser av sin egen vaksine, nok til å vaksinere 50 millioner EU-borgere, blinker en rød varsellampe hos de som har som jobb å føre kald krig mot Russland. Å ta imot en utstrakt russisk hånd for å avhjelpe en helsekrise ansees som politisk risikabelt. Lettpåvirkelige europeere kan fort tro at Russland har gode hensikter. Dermed rykker mediene ut for å advare oss mot dette russiske propagandafremstøtet.

Pandemien er politisk

De som har hukommelse som strekker lengre enn en døgnflues kan huske at land som Russland og Cuba sendte fly med helsepersonell og medisinsk nødhjelpsutstyr til Italia da koronakrisen slå inn for fullt.

Det ble fort avslørt at tiår med nyliberalisme har gjort vestlige samfunn hjelpeløse. Sykehusene hadde ikke kapasitet, medisinlagrene ble tømt på få dager, og helt elementært smittevernutstyr lot seg ikke oppdrive. Det var jo bare politiske bakstrevere som hadde argumentert for nødvendigheten av å ha beredskapslagre, våre politiske ledere stolte blindt på at markedet ville dekke behovet om en krise rammet. Italienerne fikk i starten ingen hjelp fra EU, som fremsto som handlingslammet. Markedsliberalismens utilstrekkelighet førte til at vestlige land, inkludert Norge, måtte importere medisinsk utstyr fra Kina, noe som det ble gjort forsøk på å holde skjult for offentligheten. Redselen for at vestlig opinion skulle føle takknemlighet overfor «fiendestater» var påtakelig.

Da Russland som de første i verden lanserte Sputnik V-vaksinen mot Covid-19, ble den møtt med både latterliggjøring og mistenkeliggjøring. I dag vet vi at vaksinen er vel så god som de vestlige konkurrentene, noe som bl.a. det britiske medisinske tidsskriftet «The Lancet» har dokumentert. Den russiske vaksinen er 91,6 % effektiv, den er relativt billig å produsere og krever ikke samme nedkjøling som enkelte av de andre.

Dette gledelige medisinske faktum tolkes imidlertid som en mulig propagandaseier for Russland, og derfor rykker vestlige medier ut og advarer oss mot at russerne «vil styrke sin status» ved å dele vaksinen.

Det skal vi ha oss frabedt.

Nå kan det se ut som om de kaldeste av de kalde krigerne likevel kommer til kort. Siste nytt er at Sputnik V-vaksinen nå vurderes for godkjenning i Norge og EU. Er det en russisk propagandaseier?

Kilder:

«Russland bruker vaksine som mykt maktmiddel», NTB 02.03.21, «Russland tilbyr 100 millioner vaksinedoser til EU», nrk.no 30.01.21, «Sputnik V-vaksinen vurderes for godkjenning i Norge og EU», vg.no 04.03.21

Denne artikkelen ble først publisert på Spartakus.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOpphavet til ideen om å stenge ned stammer fra 2006
Neste artikkelSammenhengen mellom overvekt og covid-19