– Frontalangrep på Tyskland. USA krever stans i Nord Stream 2.

0
Illustrasjon: Shutterstock

Den amerikanske regjeringa krever at den føderale regjeringa i Tyskland gir opp Nord Stream 2-rørledningsprosjektet og truer ellers med sanksjoner. Dette er et frontalangrep på Tyskland, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

USAs utenriksminister Antony Blinken har bedt Tyskland om å stanse gassrørledningen Nord Stream 2 i Østersjøen. Samtidig utelukket ikke Blinken ytterligere sanksjoner for å forhindre at prosjektet blir fullført.

President Joe Biden har gjort det veldig klart at han synes rørledningen er en «dårlig idé» – «dårlig for Europa og dårlig for USA,» sa Blinken 23. mars 2021 i Brussel på sitt første besøk til Europa etter at han tiltrådte. Nord Stream 2 strider mot EUs egne mål innen energisikkerhet. I tillegg kan rørledningen undergrave interessene til Ukraina, Polen og en rekke andre nære partnere eller allierte, sa han.

Han regner med at striden om rørledninga også vil spille en rolle i hans første fysiske møte med Tysklands utenriksminister Heiko Maas (SPD). Han er sikker på at han vil få muligheten til å bekrefte USAs posisjon på Nord Stream 2. Dette inkluderer også amerikanske sanksjoner mot selskaper som er involvert i arbeidet med å fullføre rørledningen.

Kravene til USA er spesielt eksplosive fordi rørledninga, med sine to rørledningstrenger rundt 1230 kilometer, allerede er mer enn 90 prosent fullført. I framtida skal den transportere 55 milliarder kubikkmeter naturgass per år fra Russland til Tyskland.

USA begrunner sin avvisning av prosjektet med det de ikke ønsker at deres europeiske partnere skal være avhengige russisk gass, og innførte allerede i januar sanksjoner mot et selskap som er involvert i konstruksjonen. Tilhengere av rørledningen beskylder USA derimot for bare å ville selge sin egen flytende gass til Europa, og at det er grunnen til at de vil blokkere russisk gass gjennom Nord Stream 2.

Tysk næringsliv og tyske politikere har skjønt at USA angriper landets energisikkerhet, for den «grønne energien» i Tyskland er ikke i stand til å gi industrien sikker og stabil tilførsel av energi. Der er Nord Stream 2 i dag det sikreste alternativet. USA sanksjoner er derfor ikke så mye en trussel mot Russland som de er et angrep på deres allierte Tyskland.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelPresset CIA Jemen til å løslate al-Qaidas propagandist Anwar al-Awlaki?
Neste artikkelAldri mer 24. mars!