Presset CIA Jemen til å løslate al-Qaidas propagandist Anwar al-Awlaki?

0

Opptak som er utgitt av Houthi-regjeringen i Jemen reiser nye spørsmål om Washingtons støtte til de samme jihadistmilitantene de har hevdet å føre krig mot. Dette skriver Alexander Rubinstein i The Grayzone. Vi gjengir her deler av Rubinsteins artikkel:


Av Alexander Rubinstein.

Moral Guidance Department, en grein av de jemenitiske væpnede styrkene til den revolusjonære Houthi-regjeringa i Jemen, publiserte en rekke hemmelige dokumenter og telefonsamtaler fra det tidligere regimet til den mangeårige presidenten Ali Abdullah Saleh i mars 2021.

To telefonsamtaler mellom tidligere president Saleh og den tidligere direktøren for CIA George Tenet var blant dokumentene. En jemenittisk regjeringstjenestemann har bekreftet for meg at samtalene fant sted i 2001.

I samtalene kan man høre den tidligere CIA-direktøren presse Saleh til å løslate en arrestert person som var involvert i Al Qaidas bombeangrep  på USS Cole i oktober 2000, som etterlot 17 døde og 37 såret.

Tenet spør av Salehs oversetter om navnet på personen det gjelder. “Jeg ønsker ikke å oppgi sitt navn over telefonen,” sier CIA direktør til ham .

Saleh bemerker at FBI-teamet som har i oppgave å drive med USS Cole-etterforskningen allerede hadde ankommet Sana’a, og spør Tenet om FBI-personellet kunne møte ham for å diskutere saken. Tenet nekter og sier: «Dette er min person, dette er mitt problem, dette er mitt problem … Mannen må løslates.»

“Jeg har snakket med alle i regjeringen min; Jeg fortalte dem at jeg skulle ringe dette, sier Tenet.

Mens Salehs oversetter formidler Tenets melding til presidenten, avbryter CIA-direktøren og sier at den aktuelle mannen «må løslates innen 48 timer.»

«Etter 50 dager må dette ta slutt,» sier han.

Generalmajor Abdul Qadir al-Shami, nestleder for den jemenitiske sikkerhets- og etterretningstjenesten, fortalte Houthi-medier at vedkommende var den dobbelt amerikansk-jemenittisk statsborgeren imam Anwar Al-Awlaki, en toppleder for al-Qaida på den arabiske halvøye (AQAP), som ble drept i Jemen i 2011 av en CIA-dronestreik.

Houthi-media sier al-Shami “påpekte at amerikanerne pleide å trene sine folk i Jemen og sende dem til utlandet for å utføre operasjoner for dem, og deretter rette beskyldninger mot Jemen som et røyteppe for å kunne fortsette å gi inntrykk av å bekjempe disse individene.” Selv om Awlaki ser ut til å ha samarbeidet i noen grad med FBI, forblir al-Shamis påstander ubekreftet. Tenets kommentarer tyder likevel på at USA hadde et eierskap overfor dem som ble arrestert av jemenitiske sikkerhetstjenester under etterforskningen av Al Qaidas USS Cole-bombing.

Anwar al-Awlaki

Ali al-Ahmed fra Gulf Institute, en ledende saudisk dissident og ekspert på landets politikk, fortalte meg at han ikke var overrasket over telefonsamtalen mellom George Tenet og Yemens tidligere president.

«Jeg har sagt dette lenge,» fortalte al-Ahmed meg. “Folk som tror at disse organisasjonene; al-Qaida, ISIS, er organiske, ikke-statlige organisasjoner enten juger eller er helt dumme. Det faktum at ISIS hadde alle disse amerikanske våpnene, de kom ikke fra luften. Dette var en del av en plan. Det samme med al-Qaida; det faktum at denne organisasjonen som er blitt angrepet over hele verden fortsetter å overleve i 20 år og har spredt seg, det har ikke skjedd ved et uhell. Det gjøres av sikkerhets- og etterretningsorganisasjoner i Washington DC og i Qatar, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, og av Ali Abdullah Saleh. ”

“Dette opptaket,” sa han, “passer til mønsteret; at Anwar al-Awlaki og andre, noen ganger bevisst eller ukjent ble brukt som et verktøy.”

Kommentar:

Så langt dette opptaket. Om det ikke er noe endelig bevis, kan man si at det er et indisium som passer inn i et mønster. At det var tette forbindelser mellom al-Awlaki og USAs etterretning, er det ingen tvil om.

al-Awlaki ble den første imamen som gjennomføre en bønntjeneste i US Capitol. Mellom 15. september 2001 og 19. september 2001 intervjuet FBI al-Awlaki fire ganger ifølge FBI-dokumenter .

«FBI fortalte kommisjonen og kongressen 11. september at den ikke hadde grunn til å arrestere Awlaki,» ifølge en senere  artikkel  av Washington Post.

I løpet av noen måneder etter angrepene og etter en kontrollprosess ble al-Awlaki  invitert  til en lunsj med militær leder i Pentagon som en ”moderat muslim” å føre dialog med som en del av planen om å nå ut til muslimske samfunnet i USA.

«Al-Awlakis prekener og opptak er funnet på datamaskinene til minst et dusin [sic] terrormistenkte i USA og Storbritannia,» rapporterte CNN   i 2010. Al-Awlaki anses å ha bidratt til å  inspirere  Boston Marathon-bombingen, 2015-angrepet i San Bernardino, California, og  skytingen  på nattklubben Orlando Pulse.

I 2011 likviderte CIA al-Awlaki med et droneangrep.

Mens USA gjentatte ganger har angrepet AQAP i Jemen med bomber, er de ikke helt fiender. Den saudiske koalisjonen, som USA er en del av, er i krig med den revolusjonære Houthi-regjeringa, og har derfor felles interesser med AQAP i kampen mot den.

“Denne koalisjonen har inngått hemmelige avtaler med al-Qaida-krigere, betaler noen av dem for å forlate viktige byer og tettsteder, og gi andre tilfluktssted med våpen, utstyr og tjukke seddelbunker med stjålne penger,” rapporterte Associated Press  i 2018. “Ytterligere hundrevis ble rekruttert til å delta i selve koalisjonen. ”

Og siden USA har sendt milliarder dollar i våpen til koalisjonen for å bekjempe houthiene, bør det ikke komme som noe sjokk at al-Qaida-militser  paraderer rundt  jemenittiske bygater i USA-produserte MRAP-pansrede kjøretøyer.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHuman Rights Watch, gi meg noe ekte.
Neste artikkel– Frontalangrep på Tyskland. USA krever stans i Nord Stream 2.