Flere matbanker enn McDonald’s i Storbritannia

0

Ett tiår med nedskjæringspolitikk og ett år med koronatiltak har satt djupe spor i det britiske samfunnet. Tallet på såkalte matbanker har eksplodert, og dit kommer også vanlige arbeiderklassefamilier, skriver Deutsche Welle.

Flere mennesker enn noensinne i Storbritannia lider av matfattigdom, og til og med arbeidende familier henvender seg til veldedige organisasjoner for å få hjelp, sier hjelpeorganisasjoner.

I en dramatisk statistikk som ble utgitt i desember 2019, skriver FullFact at det var flere matbanker i Storbritannia enn utsalgssteder for hurtigmatkjeden McDonald’s.

«Det er sant at det nå er flere matbanker i Storbritannia enn det er McDonald’s,» sa Liam Evans fra leverandør av mathjelp turn2us til DW. Han sier at det er minst 2000 matbanker og rundt 1300 McDonalds-filialer over hele Storbritannia.

Veldedighetsorganisasjonen Sustain UK sier at 8,4 millioner mennesker i Storbritannia lever i matfattigdom, og at bistanden har økt kraftig under pandemien. Trussell Trust, Storbritannias største matbanknettverk, delte ut nesten 50% flere matpakker i første halvdel av 2020 sammenlignet med samme periode året før.

En YouGov-undersøkelse, bestilt av Kellogg’s, spurte 1100 grunnskole- og ungdomsskolelærere fra hele Storbritannia i februar og fant at en av fem britiske skoler har opprettet en matbank siden pandemien startet for å støtte lokale familier.

Ifølge tankesmia Food Foundation har matusikkerhet økt mest blant fattigere familier med barn i skolealderen under pandemien. Cirka 40% av barna med gratis skolemåltider opplevde matusikkerhet de siste seks månedene, sammenlignet med 12% av alle husholdninger med barn.

Storbritannias avhengighet av matbanker har økt jevnlig år for år i nesten ett tiår, skriver The Big Issue. Men antall mennesker som trenger matpakker til nødsituasjoner, nådde nye høyder i 2020 etter at lockdown førte til at tusenvis mistet jobben eller opplevde betydelige inntektskutt. De nesten to millioner menneskene som henvendte seg til matbanker i 2020, er mer enn en dobling i forhold til de 913.000 som fikk nødrasjoner i mars 2013. Barnefamilier blir hardest rammet, viser forskning fra National Institute of Economic and Social Research, med en økning på 95 prosent i pakker gitt til husholdninger med barn under pandemien. Nærmere 15 prosent av barnefamiliene har slitt med å ha råd til mat siden mars 2020, sa Food Foundation, og nesten en million barn var registrert for gratis skolemat for første gang.

Finanskrisa og koronakrisa har vært de to store driverne av den økende fattigdommen i Storbritannia. Det var ille etter finanskrisa. I 2020 ble situasjonen dobbelt så ille.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.