Filippinene protesterer mot Kinas opptreden

0
Illustrasjon: Shutterstock

Filippinenes regjering har protestert overfor Kina på grunn av at en flåte med mer enn 200 kinesiske skip har opptrådt innenfor Filippinenes økonomiske sone i det havområdet man der kaller Det vestfilippinske hav. Det er avisa Inquirer som skriver dette.

Kilde: Inquirer

Forsvarsminister Delfin Lorenzana kaller det «en klart provoserende handling» fra Kinas side. Sikkerhetsrådgiver Hermogenes Esperon Jr sier at han må studere bilder og rapporter nøyere før han uttaler seg.

Det er ikke kommet noen offisiell kommentar fra Kinas side i denne saka og Kinas ambassade i Manila har unnlatt å svare på henvendelser.

Episoden er et uttrykk for interessekonfliktene i og rundt det havet som Kina kaller Sørkinahavet. Foruten Kina har Filippinene, Malaysia, Brunei, Indonesia og Vietnam interesser i dette området. I Vietnam kalles det Øst-havet og Filippinene kaller det altså Det vestfilippinske hav.

Kart over Sørkinahavet. Kilde Voice of America / Wikimedia Commons

Støtte fra USA

Ikke helt overraskende gir USA støtte til den filippinske protesten. USA prøver å utnytte havrettskonfliktene i regionen til å samle en allianse mot Kina. Men det kommer på et tidspunkt da Filippinene også har en politisk konflikt med USA. Manila ønsker ikke å bli dratt inn i en militær konflikt med Kina, og dessuten har landet store økonomiske interesser av å ha et godt forhold til Kina. Det er også motsetninger mellom Vietnam og henholdsvis Brunei og Filippinene.

Kina er Filippinenes viktigste handelspartner. Her ser man hvordan landets eksport fordeler seg:

Når det gjelder Filippinenes import har Kina for lengst inntatt hovedrollen:

Forrige artikkelFlere matbanker enn McDonald’s i Storbritannia
Neste artikkelAngela Merkel stengte Tyskland, så snudde hun trill rundt og ba om unnskyldning