Ungdommen har fått skylden for en ny runde med strenge tiltak – til tross for at smitten ikke har økt blant dem, skriver George Gooding i en kommentar i Nettavisen. Gooding skriver videre:
Du har hørt det utallige ganger den siste måneden, en historie om en voldsom økning i smitte blant barn og unge i hele landet, men først og fremst Oslo-området.
Det skisseres et narrativ om at mutantvirus sprer seg «nærmest i forbifarten», og spesielt i skolene og barnehagene.
«Derfor øker andelen smittede mest blant barn» sier Nrk, basert på nasjonale tall om utviklingen i andelen positive tester blant aldersgruppen 0–19 år.
Akkurat som i dagene før 12. mars 2020 slipper den ene og andre til i media for å kreve at myndighetene stenger barnehagene og skolene, fordi smitten visstnok er ute av kontroll der, og man må få kontroll før man åpner opp igjen.
Men hva om ingenting av dette egentlig stemmer? Hadde du blitt sjokkert da?
En statistisk misforståelse
Hele fortellingen om den voldsomme smitteøkningen blant barn og ungdom skyldes en statistisk misforståelse, skriver Gooding.
Problemet med de nasjonale tallene er at de ikke er justert for mengden tester som utføres i hver kommune eller hvert fylke. De nasjonale tallene forutsetter at testingen som gjøres er noenlunde jevn og stabil overalt i landet, spesielt gitt at smittenivået er veldig forskjellig rundt om i landet.
Tall som jeg har fått tilgang på fra Oslo kommune viser at det ikke har skjedd noen vesentlig økning i smittenivået blant de 0-19 år, og heller ikke hvis man bryter denne gruppen ned i barnehage, barneskole, ungdomsskole og videregående.
Den mye omtalte smitteøkningen blant barn og unge i Oslo har ikke skjedd, det er en statistisk luftspeiling.
(Dette er også i tråd med funnene fra vitenskapelige målinger av utbredelsen av viruset i befolkningen gjennom MoBa- og NorFlu-undersøkelsene, som viser en flat utvikling de siste ukene.)
Kommentar:
Når myndighetene snakker om en voldsom økning i smitten blant barn og ungdom, men unnlater å opplyse om at dette skyldes at antallet tester er økt, skaper de, som vi har sett, grunnlag for panikkoppslag i mediene, som igjen skaper grunnlag for panikkaktige politiske tiltak. Nok en gang rammes barn og ungdom, uten at det er grunnlag for det. Noen burde stilles til ansvar for dette, og det er ihvertfall ikke de unge. Eller for å sitere Gooding:
Nå er det mange som burde legge seg flate for ungdommen og beklage at de har rettet pekefingeren mot dem de siste ukene. Smitten blant skoleelever er lavere enn tidligere i år, så det finnes ingen grunn til å stenge skolene eller sende elevene hjem.
For ungdommen er dette kanskje et godt eksempel på hvor viktig det er å kunne statistikk.